Acasă Actualitate Noua maternitate ridicată cu fonduri europene devine subiect de dispută (politică) încă...

Noua maternitate ridicată cu fonduri europene devine subiect de dispută (politică) încă înainte de a fi deschisă

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș și Spitalul Județean Timișoara au ajuns să se contreze pe tema noii Maternități, ridicată de primii, cu bani europeni, pe un program transfrontalier. ”Noi am făcut clădirea, am predat-o la Județean, dar spitalul nu deschide maternitatea și nici nu face nimic”, spune CJT. Județeanul spune că ”administrația județeană nici măcar nu a finalizat lucrarea și că deschiderea se face până pe 31 august”. La mijloc ar fi și o declarație a lui Alin Nica, care ar fi sugerat că PSD blochează deschiderea unității medicale.

Vineri după-masă, cei de la Spitalul Județean Timișoara au decis să reacționeze ”în urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la noua clădire a Maternității din cadrul Spitalului .Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu.

Lucrurile începuseră să se inflameze odată cu prezența la Timișoara la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care, întrebat de ce nu se deschide maternitatea, spunea că mai e de lucru, că se fac controale de la ISU, etc. Se pare că șeful CJ Timiș, instituția care a ridicat maternitatea, cu bani europeni, ar fi spus că PSD blochează deschiderea. Interesant este că nici măcar Alin Nica nu dădea dovadă de un optimism atât de exagerat încât să dea luna mai ca una de deschidere a unității medicale noi nouțe. Dar, e campanie, așa că o nouă ceartă nu poate să fie decât publicitate.

”În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la noua clădire a Maternității din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara, pentru o corectă și completă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări: Termenul de dare în folosință/operaționalizare a Maternității, termen prevăzut în proiect, este de 31 august 2024”, transmit cei de la Județean.

Mai mult, aceștia mai spun că de fapt, lucrările nici măcar nu ar fi fost finalizate de către CJT. Ceea ce este și mai ciudat, având în vedere că Județeanul mai și admite că a preluat clădirea, una care, deci, ar fi neterminată.

”Clădirea preluată de SCJUPBT de la Consiliul Județean Timiș nu a fost finalizată în totalitate, motiv pentru care în momentul de față în clădire se mai efectuează lucrări, fapt care nu a permis mutarea și instalarea echipamentelor medicale. Din acest considerent, activitatea medicală nu se poate desfășura în cadrul clădirii respective, întrucât poate fi afectată grav siguranța pacienților și a actului medical.

Pentru finalizarea în termen a clădirii și recepția conform prevederilor proiectului, la finalul anului trecut, conducerea SCJUPBT, cu acordul Ministerului Sănătății, a făcut demersuri importante pentru finalizarea construcției, predată incomplet de către Consiliul Județean Timiș, pentru a evita compromiterea proiectului și pierderea finanțării. Pentru darea în folosință acestei clădiri sunt necesare și obligatorii conform Legii o serie de avize/aprobări/autorizări ale instituțiilor abilitate (Mediu, ISU, DSP, Ministerul Sănătății, CNCAN). Procedurile pentru obținerea avizelor menționate anterior nu au putut fi demarate, decât după ce Consiliul Județean Timiș a finalizat intabularea clădirii și trecerea acesteia în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care s-a întâmplat doar în 29.04.2024”, mai spun cei de la Județean.

Unitatea medicală spune că nu vrea să fie parte din declarații politice.

”Față de cele mai sus menționate, conducerea SCJUPBT se delimitează ferm de orice declarații politice și sub nici o formă nu va accepta punerea în pericol a pacienților și a activității medicale. Vom face tot ce este necesar, obligatoriu și legal pentru ca deschiderea să se facă în condiții de siguranță pentru pacienții noștri”, mai transmite Spitalul Județean.

Nu trece mult și CJT vine cu replica. Conducerea spitalului nu a făcut niciun demers pentru deschidere, acuză administrația județeană. Data de 31 august e data limită, nu unul obligatoriu la care să se deschidă.

Comentarii

comentarii