Acasă Actualitate Noul paroh din Fabric este un popă de la ţară!

Noul paroh din Fabric este un popă de la ţară!

343
DISTRIBUIȚI

Decăderea din drepturi a mitropolitului Nicolae, cale liberă pentru impunerea preoţilor comozi…

 
Adrian Floca, un preot de ţară, din Arhipescopia Aradului, va fi, începând de la 1 iunie, noul paroh al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. El a câştigat un concurs blitz organizat de Mitropolia Banatului, la începutul lui mai. Enoriaşii sunt revoltaţi şi ameninţă că nu-l vor lăsa pe noul preot să intre în lăcaşul de cult. La biserica din Fabric există deja patru preoţi şi un diacon, la doar 800 de familii.

 Miercuri, de la ora 19, a fost convocat Consiliul Parohial al Bisericii din Fabric. Preotul Floca va fi prezentat oficial. Enoriaşii se strâng şi ei în curtea bisericii, pentru a-şi spune punctul de vedere. 

Nu vor să-l lase pe preot să intre în biserică
 
Actualul preot paroh, Iulian Cosma, nu a suflat nicio vorbă despre consiliul parohial enoriaşilor şi nici despre venirea noului paroh. Credincioşii sunt revoltaţi după ce au auzit un zvon năucitor. Preotul Iulian Cosma ar veni protopop în locul lui Mircea Szilagyi la Protopopiatul II, iar acesta ar prelua funcţia de consilier bisericesc la Mitropolia Banatului, post vacant de doi ani. „Ne vom strânge şi noi enoriaşii la acest consiliu parohial de miercuri, chiar dacă părintele Cosma nu ne-a anunţat nimic. Există mai multe variante. Ori nu îl vom lăsa pe noul paroh să intre în biserică, ori nu vom mai da bani la bsierică. Mitropolia nu ne poate băga nimic pe gât, noi enoriaşii plătim preoţii şi nu ei. Avem deja patru preoţi şi un diacon, de unde să main plătim încă un popă?”, spune Doru Şoşoi, unul dintre enoriaşii din Fabric. Reprezentantul Consiliului Parohial din Fabric, Dumitru Deheleanu este şi el revoltat. „Suntem supăraţi, nu ne mai trebuie un nou preot. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, nu ştiu ce se poate întâmpla. Cert este că de miercuri vom avea un nou paroh”.  
 
Scandal interminabil
 
La mijlocul lui martie, la biserica „Sf. Ilie” a izbuncit un imens scandal, după ce s-a încercat înlăturarea preotului Mircea Cricovean din parohie. Imediat au ieşit la iveală controalele tendenţioase făcute aici de Protopiatul II. Apoi, preotul Iulian Cosma a făcut un denunţ, în care povestea cum a fost obligat de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Banatului să semneze un deviz fictiv. Enoriaşii spun că în spatele tututor presiunilor de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric stă intenţia Protopopiatului II de a pune mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine lăcaşului de cult. Într-o şedinţă din mai a Consiliului Parohial din Fabric se părea că s-a tranşat problema. Hârtia nu a ajuns niciodată la Mitropolia Banatului. „Veniturile obţinute nu pot acoperi cheltuielile de persoane la acest nivel, iar pe de altă parte, Consiliul Parohial apreciază că preoţii slujitori acoperă în bune condiţii nevoile parohiei. În cazul în care nu se ţine cont de poziţia noastră vom fi în situaţia de a nu putea achita contribuţiile parohiei la diverse fonduri bisericeşti şi nici de a achita utilităţile în stare de funcţionare a bisericii”, se arată în procesul-verbal al Consiliului Parohial din Fabric din mai. Enoriaşii au cerut nu de mult, printr-un memoriu, mitropolitului Banatului reîntoarcerea ca paroh a preotului Mircea Cricovean şi stingerea oricărui conflict în Fabric. Credincioşii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor organiza proteste de stadă şi vor cere socoteală celor mai înalte feţe bisericeşti, dacă în parohia lor va mai veni încă un preot impus de mitropolie.
 

Comentarii

comentarii