Acasă Actualitate Noul plan de îmbunătățire a calității aerului din Timișoara, avizat la ANPM

Noul plan de îmbunătățire a calității aerului din Timișoara, avizat la ANPM

DISTRIBUIȚI

Vineri, 18 noiembrie, Primăria Timișoara anunță că noul plan pentru îmbunătățirea calității aerului din municipiu a fost avizat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Acum, acesta ar urma să fie aprobat la nivelul consiliului local.

Planul include măsurile planificate de Primăria Timișoara pentru a reduce poluarea aerului cu 30,8 tone de particule în suspensie pe an în scenariul de bază și 42,2 tone/an în scenariul planificat până în 2025. Principalul indicator pentru măsurarea calității aerului îl reprezintă particulele în suspensie PM10 (mai mici de 10 micrometri). Punctul de referință este 2017, în care au existat 161,5 tone de emisii de PM10.

„Combaterea poluării înseamnă îmbunătățirea sănătății publice. Măsurile pe care le-am luat în ultimii doi ani au deja efecte și se văd în cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depășiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 în 2019. Stropirea străzilor vara, curățenia extinsă, înnoirea flotei de transport public, investițiile în spații verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre măsurile care au avut cel mai mare impact”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Particulele în suspensie PM10 afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Conform valorilor de referință din planul de îmbunătățire a calității aerului, principalele surse de PM10 sunt încălzirea rezidențială (56,4%), transportul cu vehicule grele și autobuze (17,5%), autoturisme personale (16,8%) și autoutilitare (6,4%). Primăria Timișoara investește în retehnologizarea rețelei de termoficare pentru încălzire mai ecologică.

Din planul propus spre aprobare aflăm, printre altele, că în 2017, anul de referință, activitățile de producere a energiei termice și electrice, dar și traficul sunt factorii care reduc cel mai mult calitatea aerului din oraș. În general, cele mia multe măsuri propuse în același plan vizează modernizări ale artelor principale din oraș și reabilitările termice ale blocurilor, dar sunt enumerate și activități de curățenie mai extinse

Vol.1-Plan calitate aer PM10 perioada 2021-2025

Vol.2-Plan calitate aer PM10 perioada 2021-2025

Comentarii

comentarii