Acasă Actualitate Nu există risc de inundaţii în Timiş… deocamdată

Nu există risc de inundaţii în Timiş… deocamdată

DISTRIBUIȚI

Anul 2005 a fost unul teribil pentru judeţul Timiş. Primăvara acestui an a adus inundaţii majore în cel mai vestic judeţ al ţării. Timişul a ajuns să fie numit „Banaton” datorită numărului mare de localităţi care erau sub ape. Acum, când zăpada se va topi, sunt posibile inundaţii, deşi autorităţile judeţene spun că în următoarele zece zile nu există acest pericol. Oricum ar fi, cu inundaţii sau fără, suntem pregătiţi să ne luptăm cu apele, cel puţin aşa declară cei care trebuie să intervină în astfel de cazuri. După lipsa de echipamente din 2005, acum sunt utilaje pentru intervenţii de toate felurile. 

Sunt pregătiţi

„Noi suntem specializaţi în intervenţie pe principalele cursuri. La ora actuală, dispunem de 25 de autospeciale de intervenţie, avem 41 de electropompe – se folosesc pentru evacuarea apei din subsol. Dispunem de 18 generatoare de curent electric. Dispunem de 37 de motopompe care au un debit de circa 5.000 de litri pe minut, care pot evacua apa din incinte inundate. 15 bărci penumatice cu motor. În 2005 nu aveam niciuna. Dispunem de 9 camioane de transport. Dispunem de cinci staţii de potabilizare a apei şi cinci cisterne. Desfăşurăm exerciţii pe Bega, Bârzava şi pe Timiş trimestrial, pentru că avem construit în localitatea Giroc un centru euroregional de situaţii de urgenţă. Am trimis în localităţi o adresă prin care am cerut să identifice perosane care sunt dispuse să participe la gestionarea unei astfel de situaţii”, a declarat generalul Mihai Benga, şeful Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenă Banat.

„Nu putem spune că în spaţiul nostru există  risc de inundaţii”

„În următoarele zece zile vor exista creşteri ale temperaturilor. Râurile cu cele mai mari riscuri sunt Bârzava şi eventual Moraviţa. Însă precipitaţile nu reprezintă o cantitate semnificativă de apă. Trebuie să mai existe şi nişte condiţiii suplimentare ca să putem vorbi cu adevărat de risc de inundaţii. Nu putem spune că în spaţiul nostru există  risc de inundaţii”, a declarat Ştefan Sandu, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Comentarii

comentarii