Acasă Actualitate Nu loverboy-ului! Iubirea este artă, nu sclavie! Lansare la Iulius Mall Timișoara

Nu loverboy-ului! Iubirea este artă, nu sclavie! Lansare la Iulius Mall Timișoara

DISTRIBUIȚI

Din data de 15 noiembrie 2023, toți cei interesați sunt invitați să vizioneze expoziția “Iubirea este arta, nu sclavie!” găzduită de Iulius Mall Timișoara.

Aceasta este organizată de Centrul Regional Timișoara din cadrul Agentiei Nationale împotriva Traficului de Persoane, în colaborarea cu Asociatia LOGS-Grup de Initiative Sociale și cu participarea elevilor Liceului de Arte Plastice din Timișoara.

Expoziție cu lucrări are ca scop captarea atenției și informarea publicului timișorean cu privire la o problematică extrem de sensibilă și periculoasă pentru tânăra generație, respectiv racolarea victimelor traficului de persoane prin metoda loverboy.

Traficul de persoane reprezintă una din cele mai dezumanizante și crude infracțiuni iar misiunea celor care lupta cu acest fenomen nu ste deloc una ușoară.

Poate nu întâmplător, în anul în care Timișoara este declarată oraș european al culturii mesajul antitrafic vine si sub formă de artă.

Pornind de la mesajul “Iubirea e arta nu sclavie”, elevii Liceului de Arte din Timișoara și membrii Clubului Adolescenților  Ucraineni au creat 16 lucrări plastice ce surprind cu emoție și talent atât iubirea candidă, sinceră, ce ne-o dorim prezentă în viețile noastre, dar și iubirea folosită ca justificare pentru exploatare și pentru extinderea rețelelor de crimă organizată.

Din datele Anitp,cele mai multe vicitme ale traficului de persoane sunt tinere fete, iar metoda de exploatare care domină este exploatarea sexuală.

https://anitp.mai.gov.ro/ro/docs/studii/Analiza%20succinta%20victime%20primul%20semestru%202023.pdf

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane avertizează că metoda Loverboy este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să iasă din procesul de trafic. Situaţia este cu atât mai delicată când victima este minoră. Recrutorul reuşeşte să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere. Acesta iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire şi astfel îi câştigă încrederea.

Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile, fete cărora le poate câştiga încrederea. El ajunge să fie o persoană de suport pentru victimă şi chiar pentru familia ei. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani. Apoi, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o convinge să facă orice îi cere. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii, sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este o minciună, deoarece scopul final este ca traficantul să strângă bani pentru el. Expoziția va putea fi vizionată în cadrul Iulius Mall Timișoara in perioada 10-26 noiembrie 2023.

 

Comentarii

comentarii