Acas─â Actualitate Nu mai vor miros de cauciuc de la Continental AP

Nu mai vor miros de cauciuc de la Continental AP

436
DISTRIBUIȚI

La sediul SC Continental AP Timi┼čoara a avut loc o ├«nt├ólnire ├«ntre reprezentan┼úii GIPRO Calea Lipovei UMT ┼či ai SC Continental AP, ├«n 22 iulie, la ora 17. Scopul ├«nt├ólnirii a fost prezentarea concluziilor colabor─ârii dintre Continental AP ┼či GIPRO, ce s-a derulat pe parcursul a 30 de zile, precum ┼či prezentarea solu┼úiilor propuse de firma Continental pentru stoparea mirosurilor emanate ├«n atmosfer─â, ├«n timpul procesului de producere a cauciucului.  Primele concluzii trase de c─âtre reprezentan┼úii cet─â┼úenilor a fost c─â firma Continental AP a manifestat disponibilitate ├«n ceea ce prive┼čte transmiterea ├«n timp util a datelor sau informa┼úiilor solicitate de GIPRO. 

Au vizitat Continental AP

“Au r─âspuns ├«n timp util solicit─ârii noastre de a vizita ├«n mod inopinat fabrica de anvelope. Vizita a avut loc ├«n data de 16.07.2009”, sus┼úine GIPRO. Unitatea de tratare a cauciucului este ├«n faza de proiect ┼či va fi construit─â ├«n partea de nord a amplasamentului, la aproximativ 250-300 de metri perpendicular pe strada Albinelor. Cei doi reprezentan┼úi GIPRO au constatat c─â volumul fumului sesizat ├«n hala de vulcanizare este cu mult mai mare dec├ót cel sesizat la co┼čurile de evacuare ceea ce, ├«n lipsa dispozitivelor de filtrare, este greu de explicat. De┼či procesul de produc┼úie este continuu, la intervale neregulate de timp au fost sesizate evacu─âri masive de fum de pe plafonul halei, ceea ce ridic─â semne de ├«ntrebare cu privire la modalitatea ├«n care se realizeaz─â eliminarea. De asemenea, ei au observat pe acoperi┼čul cl─âdirii patru trape de evacuare for┼úat─â, l─ârgite, despre care Continental sus┼úine c─â sunt singurele care pot fi deschise ├«n mod liber. Continental AP a propus efectuarea unor m─âsur─âtori, pentru a se stabili dac─â exist─â dep─â┼čiri la compu┼či organici volatili (COV) ┼či efectuarea unor m─âsur─âtori de olfactometrie, pentru a se stabili intensitatea ┼či calitatea mirosului de cauciuc. “├Äntruc├ót emisiile de miros ┼či cov-uri generate de Continental AP sunt prezente ├«n zona reziden┼úial─â, solicit─âm operatorului s─â ia orice m─âsur─â pe care o apreciaz─â ca fiind necesar─â, astfel ├«nc├ót aceste emisii de efluen┼úi gazo┼či s─â fie oprite ├«n limitele zonei industriale ├«n care acesta ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ┼či s─â prezinte un grafic cuprinzand termenul de implementare a m─âsurilor ┼či determinarea responsabilit─â┼úilor”, sunt solu┼úiile propuse de c─âtre GIPRO, ├«n urma ├«nt├ólnirii.

În 15 august, încă o întâlnire la Continental AP

Din p─âcate, GPRO nu este mul┼úumit de solu┼úiile propuse de SC Continental AP, fiindc─â nu sunt ├«n m─âsur─â s─â conduc─â la rezolvarea problemei sesizate de cet─â┼úeni. De aceea, ├«n cadrul dezbaterilor publice, va cere Agen┼úiei de Protec┼úia Mediului (APM) Timi┼č s─â nu emit─â autoriza┼úia de mediu firmei Continental AP, p├ón─â c├ónd acest operator economic nu va fi ├«n m─âsur─â s─â prezinte un set concret de m─âsuri, cu termene ┼či responsabilit─â┼úi clare, menite s─â conduc─â la rezolvarea problemei.
O alt─â concluzie a ├«nt├ólnirii din 22 iulie este c─â at├ót GIPRO, c├ót ┼či Continental AP sunt dispuse s─â continue colaborarea ├«n viitor, ├«n termenii ┼či ├«n condi┼úiile stabilite la prima ├«nt├ólnire. ├Än data de 15 august 2009, va avea loc o nou─â ├«ntrevedere ├«ntre cei doi, c├ónd operatorul economic a promis c─â va comunica GIPRO care sunt m─âsurile concrete pe care firma le va propune pentru stoparea mirosurilor, precum ┼či perioada determinat─â de implementare. Amintim c─â APM Timi┼č organizeaz─â dezbaterea public─â, ├«n perioada 6.07.2009 – 7.08.2009, prin preluarea propunerilor ┼či a punctelor de vedere exprimate de cet─â┼úeni. GIPRO a cerut ┼či preluarea telefonic─â a opiniilor, sesiz─ârilor ┼či propunerilor formulate de cet─â┼úeni, dar nu s-a acceptat, fiindc─â a┼ča ceva nu este prev─âzut de norme. GIPRO mai sus┼úine c─â, dac─â raportul final nu va con┼úine toate observa┼úiile ┼či opiniile din dezbaterile publice, va contesta ├«n instan┼ú─â lipsa de legitimitate a deciziei finale pe care o va adopta agen┼úia. Observa┼úiile pot fi trimise de c─âtre timi┼čoreni la adresa: APM Timi┼č, str. Amurgului, nr. 1, tel: 0256-491845 ; fax: 0256-201005 email : office@apmtm.ro Evaluarea tuturor observa┼úiilor, propunerilor ┼či contesta┼úiilor se va face dup─â finalizarea acestei etape de dezbatere public─â, ├«n conformitate cu legea. Decizia modalit─â┼úii de continuare a procedurii de autorizare, luarea deciziei de emitere sau respingere a autoriza┼úiei de mediu se va face ├«n cadrul sedin┼úei Coimisiei de Analiz─â Tehnic─â, pe baza ├«ntregii documenta┼úii ┼či a evalu─ârii dezbaterii publice.
 

Comentarii

comentarii