Acasă Actualitate Nu mai vor miros de cauciuc de la Continental AP

Nu mai vor miros de cauciuc de la Continental AP

DISTRIBUIȚI

La sediul SC Continental AP Timişoara a avut loc o întâlnire între reprezentanţii GIPRO Calea Lipovei UMT şi ai SC Continental AP, în 22 iulie, la ora 17. Scopul întâlnirii a fost prezentarea concluziilor colaborării dintre Continental AP şi GIPRO, ce s-a derulat pe parcursul a 30 de zile, precum şi prezentarea soluţiilor propuse de firma Continental pentru stoparea mirosurilor emanate în atmosferă, în timpul procesului de producere a cauciucului.  Primele concluzii trase de către reprezentanţii cetăţenilor a fost că firma Continental AP a manifestat disponibilitate în ceea ce priveşte transmiterea în timp util a datelor sau informaţiilor solicitate de GIPRO. 

Au vizitat Continental AP

“Au răspuns în timp util solicitării noastre de a vizita în mod inopinat fabrica de anvelope. Vizita a avut loc în data de 16.07.2009”, susţine GIPRO. Unitatea de tratare a cauciucului este în faza de proiect şi va fi construită în partea de nord a amplasamentului, la aproximativ 250-300 de metri perpendicular pe strada Albinelor. Cei doi reprezentanţi GIPRO au constatat că volumul fumului sesizat în hala de vulcanizare este cu mult mai mare decât cel sesizat la coşurile de evacuare ceea ce, în lipsa dispozitivelor de filtrare, este greu de explicat. Deşi procesul de producţie este continuu, la intervale neregulate de timp au fost sesizate evacuări masive de fum de pe plafonul halei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modalitatea în care se realizează eliminarea. De asemenea, ei au observat pe acoperişul clădirii patru trape de evacuare forţată, lărgite, despre care Continental susţine că sunt singurele care pot fi deschise în mod liber. Continental AP a propus efectuarea unor măsurători, pentru a se stabili dacă există depăşiri la compuşi organici volatili (COV) şi efectuarea unor măsurători de olfactometrie, pentru a se stabili intensitatea şi calitatea mirosului de cauciuc. “Întrucât emisiile de miros şi cov-uri generate de Continental AP sunt prezente în zona rezidenţială, solicităm operatorului să ia orice măsură pe care o apreciază ca fiind necesară, astfel încât aceste emisii de efluenţi gazoşi să fie oprite în limitele zonei industriale în care acesta îşi desfăşoară activitatea şi să prezinte un grafic cuprinzand termenul de implementare a măsurilor şi determinarea responsabilităţilor”, sunt soluţiile propuse de către GIPRO, în urma întâlnirii.

În 15 august, încă o întâlnire la Continental AP

Din păcate, GPRO nu este mulţumit de soluţiile propuse de SC Continental AP, fiindcă nu sunt în măsură să conducă la rezolvarea problemei sesizate de cetăţeni. De aceea, în cadrul dezbaterilor publice, va cere Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş să nu emită autorizaţia de mediu firmei Continental AP, până când acest operator economic nu va fi în măsură să prezinte un set concret de măsuri, cu termene şi responsabilităţi clare, menite să conducă la rezolvarea problemei.
O altă concluzie a întâlnirii din 22 iulie este că atât GIPRO, cât şi Continental AP sunt dispuse să continue colaborarea în viitor, în termenii şi în condiţiile stabilite la prima întâlnire. În data de 15 august 2009, va avea loc o nouă întrevedere între cei doi, când operatorul economic a promis că va comunica GIPRO care sunt măsurile concrete pe care firma le va propune pentru stoparea mirosurilor, precum şi perioada determinată de implementare. Amintim că APM Timiş organizează dezbaterea publică, în perioada 6.07.2009 – 7.08.2009, prin preluarea propunerilor şi a punctelor de vedere exprimate de cetăţeni. GIPRO a cerut şi preluarea telefonică a opiniilor, sesizărilor şi propunerilor formulate de cetăţeni, dar nu s-a acceptat, fiindcă aşa ceva nu este prevăzut de norme. GIPRO mai susţine că, dacă raportul final nu va conţine toate observaţiile şi opiniile din dezbaterile publice, va contesta în instanţă lipsa de legitimitate a deciziei finale pe care o va adopta agenţia. Observaţiile pot fi trimise de către timişoreni la adresa: APM Timiş, str. Amurgului, nr. 1, tel: 0256-491845 ; fax: 0256-201005 email : office@apmtm.ro Evaluarea tuturor observaţiilor, propunerilor şi contestaţiilor se va face după finalizarea acestei etape de dezbatere publică, în conformitate cu legea. Decizia modalităţii de continuare a procedurii de autorizare, luarea deciziei de emitere sau respingere a autorizaţiei de mediu se va face în cadrul sedinţei Coimisiei de Analiză Tehnică, pe baza întregii documentaţii şi a evaluării dezbaterii publice.
 

Comentarii

comentarii