Acasă Actualitate Nu ratați ocazia de a recupera impozitele plătite în străinătate: termenul este...

Nu ratați ocazia de a recupera impozitele plătite în străinătate: termenul este limitat

DISTRIBUIȚI
Photo: pexels.com

Munca în străinătate poate fi tentantă din diverse motive – oportunități de câștig mai bune, experiență valoroasă sau noi aventuri. Iar dacă vă întoarceți în țara de origine după ce ați lucrat în străinătate, aveți posibilitatea de a recupera impozitele plătite în plus, acumulate în țara unde ați muncit. Nu contează dacă ați lucrat acolo câteva luni sau câțiva ani. Important este să nu întârziem, deoarece fiecare țară și-a stabilit propriile reguli și termene limită pentru acest proces. Acest articol explică modul în care funcționează rambursările fiscale și ce trebuie să faceți pentru a vă recupera banii.

Ce este o rambursare a taxelor și cum arată procesul?

Atunci când lucrați, impozitele trebuie plătite în conformitate cu procentele stabilite în țara respectivă. Nu contează dacă este țara ta natală sau dacă lucrezi în străinătate. Deși impozitele sunt plătite în fiecare lună, cheltuielile suportate sunt raportate numai la sfârșitul exercițiului financiar. Aceste cheltuieli sunt deduse din impozitele plătite, rezultând o sumă rambursabilă. Este important să știți că rambursările de taxe sunt disponibile după ce ați depus declarația fiscală anuală, indiferent dacă vă aflați încă în țara în care lucrați sau când vă întoarceți acasă din străinătate. Cu toate acestea, situația se schimbă ușor la părăsirea țării de muncă, deoarece, în astfel de cazuri, țara de origine și țara de angajare trebuie să fi semnat un acord de evitare a dublei impuneri. Acest acord a fost semnat de majoritatea țărilor europene, de Statele Unite și chiar de câteva țări din Orientul Mijlociu. Prin urmare, este recomandabil să confirmați mai întâi dacă există un astfel de acord între țările care vă interesează.

Dacă doriți să recuperați impozitele plătite în plus care vă aparțin, există două modalități de a face acest lucru: gestionați procesul singur sau apelați la profesioniști care sunt bine pregătiți în acest proces. În primul caz, va trebui să studiați și să înțelegeți complexitatea rambursării impozitelor în țara de lucru, să adunați documentele necesare și să completați corect și să depuneți declarații autorităților fiscale, cu care poate fi necesar să comunicați direct dacă apar probleme. În cel de-al doilea caz, companiile intermediare se vor ocupa de toate și va trebui pur și simplu să așteptați până când procesul este finalizat cu succes și primiți ceea ce vi se cuvine.

Cum se acumulează suma pe care o puteți recupera din Germania?

Deoarece complexitatea rambursărilor fiscale variază în fiecare țară, să aruncăm o privire mai atentă la exemplul Germaniei. În această țară, puteți obține o rambursare a impozitului dacă ați lucrat acolo în ultimii 4 ani. Dacă ați lucrat mai devreme, suma acumulată a fost deja solicitată de stat.

Sistemul fiscal german aplică o cotă de impozitare progresivă, respectiv cota de impozitare crește odată cu venitul impozabil. Valoarea impozitului pe venit (germană: Lohnsteuer) variază de la 14% la 45%, iar câștigurile sunt impozitate numai dacă ați câștigat mai mult decât salariul minim anual. Din fericire, puteți obține o rambursare a impozitului plătit în plus în Germania prin depunerea declarației anuale de rambursare a impozitului. Dar amintiți-vă, cetățenii Germaniei și toți cei care au reședința înregistrată în Germania sunt obligați să depună o cerere la administrația fiscală până cel târziu la data de 31 iulie a anului următor.

Photo: pexels.com

Documente de care aveți nevoie pentru a vă recupera impozitul din Germania

Acest proces are propriile nuanțe în fiecare țară, astfel încât recuperarea taxelor din Germania nu face excepție. Este nevoie de anumite documente și formulare completate. Copii ale pașaportului sau cărții de identitate sunt necesare pentru a solicita rambursări de taxe din orice țară, dar sunt necesare și documente specifice, care variază în funcție de țară. În Germania, va trebui, de asemenea, să depuneți următoarele documente:

  • Identifikationsnummer (IdNr. sau Steuer-ID). Un număr personal de identificare din 11 cifre este atribuit persoanelor care lucrează în Germania după înregistrarea în registrul de sosiri;
  • Formularele Lohnsteuerbescheinigung sau cele mai recente fluturași de salariu de la toate locurile de muncă;
  • Contract de închiriere (Mietvertrag) (dacă aveți unul);
  • Facturi de chirie (dacă aveți).

Dacă încă vă lipsesc unele formulare, puteți încerca să contactați angajatorii anteriori pentru a le obține. Cu toate acestea, dacă nu aveți dorința sau timpul necesar pentru a căuta diverse documente, puteți utiliza serviciile companiilor intermediare care vor colecta documentele necesare pentru dvs. În același timp, le puteți încredința întregul proces de rambursare a impozitelor și, în termen de 2-3 luni, veți primi suma de rambursare care vă aparține.

Ca o concluzie

Merită întotdeauna să luați în considerare posibilitatea rambursării impozitelor. Dacă decideți să faceți acest lucru, puteți fie să faceți totul singur, fie să încredințați această sarcină profesioniștilor care vă vor asigura că primiți suma maximă la care aveți dreptul în timpul acestui proces. Indiferent de calea pe care o alegeți, este important să știți că puteți recupera impozitele din Germania numai dacă ați lucrat acolo in ultimii de 4 ani, așa că nu ratați ocazia.

Comentarii

comentarii