Acasă Administraţie Nu scoateți deșeurile în stradă! Amenzi până la 6.000 de lei, la...

Nu scoateți deșeurile în stradă! Amenzi până la 6.000 de lei, la Timișoara. Iată unde le puteți depune!

DISTRIBUIȚI

Odată cu venirea primăverii, mulți timișoreni încep să facă curățenie prin grădini, să taie copacii și alți arbuști din curțile caselor, dar cetățenii trebuie să știe că nu trebuie să le scoată la marginea străzilor.

Retim a informat că timișorenii pot depune prin aport voluntar deșeuri precum mobilă, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze și crengi la cele patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase, vegetale și din construcții, că să evite amendă pentru abandonul deșeurilor de până la 6.000 de lei.

Amintim că, începând cu 28 octombrie 2019, Legea nr.188 din 2019 privind regimul deșeurilor, a adus modificări semnificative în ceea ce privește cuantumul amenzii aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, această fiind cuprinsă de la această dată între 3.000 lei și 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Prin această lege se prevede și o nouă sancțiune complementară, în cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, această constând în obligarea contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate, suportând toate costurile pentru aceste activități.

Pentru a preveni abandonul deșeurilor și sancționarea cetățenilor, Primăria Municipiului Timișoara și Retim Ecologic au deschis patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor vegetale, voluminoase de uz casnic și deșeuri rezultate din construcții și demolări.

În conformitate cu prevederile proiectului de hotărâre din 19.07.2019 de aprobare a Planului de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe rază Municipiului Timișoara, cantitățile preluate în mod gratuit în aceste patru centre sunt:

Deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună
Deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună
Deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună

Adresele și orarele obișnuite punctelor de colectare :

Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Moșniței, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )

Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

Câteva reguli de funcționare ale acestor centre sunt:

  1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarbă trebuie să fie depozitate în saci.
  2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
  3. Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.
  4. Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime lunare permise.

În ceea ce privește celelalte localități din zona 1 a județului Timiș, deșeurile voluminoase se colectează în cadrul campaniilor organizate de RETIM trimestrial și anunțate în prealabil. Acestea trebuie păstrate în gospodării până la momentul sosirii în fiecare localitate a containerului dedicat colectării lor.

Pentru a află unde pot să depună deșeurile vegetale și deșeurile din construcții cetățenii pot sună la primăriile locale.

 

Comentarii

comentarii