Până în prezent, un număr de şase spitale – dintre care unul privat din Timişoara, două de stat din Bucureşti şi alte trei spitale private din Cluj-Napoca, Braşov şi Sibiu – au îndeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer, pe care Ministerul Sănătăţii l-a demarat în primăvara anului 2011. Începând de miercuri, 15 iunie, cuplurile din Timiş şi din celelalte judeţe pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare admise. Cele 6 unităţi sanitare au fost selectate de către o comisie a Ministerului Sănătăţii, din 16 unităţi medicale care au accesat programul. Lista este deschisă. Dacă din cele 10 unităţi sanitare care au aplicat, dar care nu au fost selectate pentru că nu îndeplinesc, la această dată, toate criteriile, există unele care îşi vor completa dosarele cu documentele solicitate, atunci vor putea intra în program, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar.
Bugetul programului este de 4 milioane de lei. MS va susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape:
4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar); 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
În 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de program
Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copia acestuia va fi transmisă la MS, pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. La MS dosarul va fi analizat de către o comisie numită prin ordin de ministru, din care vor face parte cinci membri (1 reprezentant MS, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societăţii civile).