Acasă Actualitate Nunțiul Apostolic și Mitropolitul Banatului, la înmormântarea PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic...

Nunțiul Apostolic și Mitropolitul Banatului, la înmormântarea PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj

DISTRIBUIȚI

Numeroși credincioși și preoți au participat la slujba de înmormântare a Preasfințitului Părinte Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Lugoj, oficiată în Catedrala “Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. Slujjba de înmormântare a putut fi urmărită de cei prezenți și pe un ecran gigant, amplasat în fața catedralei episcopale.

La ceremonia funerară, care a debbutat cu o Sfântă Liturghie arhierească, au participat: Monseniorul Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox al Timișoarei și Mitopolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul ortodox al Caransebeșului, majoritatea episcopilor romano-catolici și greco-catolici din Româânia, reprezentanți ai tuturor cultelor din Lugoj, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și oficialitățile locale – primarul interimar al Lugojului, Bogdan Blidariu, fostul primar Claudiu Buciu, viceprimarul interimar Adrian Serendan și city-managerul Anca Micșa Oprea.

La sfârșitul slujbei de înmormântare, PS Ioan Călin Bot, episcopul auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, a prezentat biografia regretatului Episcop Alexandru Mesian și au fost citite mesajele de condoleanțe transmise de către Sfântul Scaun, de PF Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic de București, de Administrația Prezidențială și Secretariatul de Stat pentru Culte.

De asemenea, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre Episcopul Alexandru Mesian, care a fost un simbol al ecumenismului din această parte de țară.

După prezentarea mesajelor de condoleanțe, sicriul cu trupul Episcopului Alexandru Mesian a fost purtat de către șase preoți, în procesiune, în jurul catedralei episcopale, după care a fost condus în cimitirul de pe strada Făgetului, unde a fost depus într-o criptă, în același loc în care se află și cel al Arhiepiscopului ad personam Ioan Ploscaru, unul dintre cei 12 Episcopi mărturisitori ai credinței Catolice în închisorile comuniste.

Comentarii

comentarii