Acasă Cultura O carte pe zi – Fake news în Epoca de Aur –...

O carte pe zi – Fake news în Epoca de Aur – o savuroasa lucrare scrisă de Ioan T. Morar

2129
DISTRIBUIȚI

La rubrica O carte pe zi, de joi, 18 iunie, a intrat savuroasa lucrare scrisă de Ioan T. Morar, Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri cu cenzura comunistă, editura Polirom, 2020 – oferită de librăria La două bufnițe Timișoara.

„Fie că și-a propus, fie că nu, Ioan T. Morar ne oferă o savuroasă contra-istorie a comunismului românesc. Sub forma unor secvențe adeseori burlești, scriitorul livrează imaginea unei lumi în care absurdul era regula, nu excepția.

Deși scrise sub ghilotina cenzurii, ele sînt complet dezinhibate, cu o libertate a gîndului și a expresiei ce le dădea, în epocă, un aer de neverosimil.

Și totuși, textele au apărut în presa ultimelor două decenii comuniste, pe sub nasul activiștilor de partid și al vămuitorilor ideologici. Cum a fost posibil acest lucru?

Uneori, prin jocul hazardului, pe care autorul îl explică în palpitante capitole de memorialistică. Adeseori, prin partide de șah încrîncenate în care inteligența s-a dovedit superioară obtuzității și prostiei.

Cartea lui Ioan T. Morar este, pe lîngă certele virtuți literare, conectate la o nesecată mină de umor și inteligență, un sclipitor document de epocă.

Suntem invitați cordial să urmărim felul în care o Românie alternativă – plină de umor, cu un accentuat simț al grotescului, inventivă, colorată, ironică – dă cu tifla cenușiului murdar al ideologiei comuniste.”, explică Mircea Mihăieș.

Comentarii

comentarii