Acasă Cultura O carte pe zi: Félix și izvorul invizibil – un volum fascinant...

O carte pe zi: Félix și izvorul invizibil – un volum fascinant despre misterele sufletului oferit timișorenilor de Humanitas

1990
DISTRIBUIȚI

Eric-Emmanuel Schmitt – Félix și izvorul invizibil este o parabolă despre misterele sufletului, și, în același timp, o frumoasă declarație de dragoste a unui băiat pentru mama sa, o carte fascinantă oferită timișorenilor de editura Humanitas Fiction.

Traducere de Doru Mareș.

”În neobositul cartier parizian Belleville, cafeneaua „La Muncă“ e un reper al bunei dispoziții. Fatou, tânăra patroană, o senegaleză plină de viață, și-a câștigat, cu veselia ei molipsitoare și știința de a asculta și sfătui, o clientelă fidelă și pestriță.

Simone, travestitul cu talent contabil, domnul Sophronidès, filozoful pesimist, sau înduioșătorul Robert Larousse, care citește marile dicționare în ordine alfabetică, alcătuiesc o mare familie pentru ea și pentru fiul ei, Félix, pe care îl crește singură.

Dar echilibrul perfect al vieții lor este spulberat într-o zi, odată cu planurile de viitor ale lui Fatou, care devine brusc o umbră.

Pentru a-și recăpăta mama, Félix, ajutat de pitorescul unchi Bamba, apelează la vraci și vrăjitori care se dovedesc însă niște șarlatani. În ultimă instanță însă, Fatou nu-și va putea găsi liniștea și drumul către cei dragi decât prin întoarcerea acasă – pe malul fluviului Senegal.

Sufletul ei, asemenea baobabului străvechi de lângă satul natal, este adânc înrădăcinat în pământul fierbinte al Africii, și se adapă din izvorul invizibil al energiei și iubirii care animă tot ce e viu. Iar secretul acestui izvor îi va fi dezvăluit și lui Félix”.

Comentarii

comentarii