Acasă Cultura O carte pe zi: Iubitul nefericit de Alberto Moravia sau despre iubirea...

O carte pe zi: Iubitul nefericit de Alberto Moravia sau despre iubirea infuzată, trădată sau chinuitoare

1722
DISTRIBUIȚI

La rubrica O carte pe zi de marți 19 mai a intrat volumul scris de îndrăgitul scriitor italian Alberto Moravia și intitulat Iubitul nefericit (ediţie de buzunar), apărut la editura Polirom, 2020 și pus la dispoziție de librăria La două bufnițe Timișoara.

Traducere din limba italiană este făcută de Liviu Ornea.

Volumul Iubitul nefericit reuneşte şapte povestiri, scrise cu eleganţă şi fluiditate.

Fie că este vorba despre un puşti a cărui imaginaţie înfierbîntată îl face să intre în conflict cu o pisică, fie că iţele poveştii dau la iveală motive mai tulburătoare, precum incompatibilitatea erotică ce duce la disperare continuă, mută, mai mult, la nepotrivirea individului cu însăşi matca vieţii sale, Moravia surprinde cu limpezime poetică momente de cumpănă, de formare, din existenţa personajelor.

Tema iubirii infuzează aproape toate textele: pe rînd, ea este trădată, devine chinuitoare cînd nu este mărturisită cum se cuvine sau consumată, de cele mai multe ori rămînînd în stadiul de contemplaţie, cea a martorului neputincios, care nu reuşeşte să ia în mîini frîiele propriei vieţi.

Imaturitatea emoţională e pusă la încercare, călită, iar rigiditatea individului pasiv, îmbolnăvit de ritualizarea vieţii, e şi ea chestionată -explică editura.

Comentarii

comentarii