Acasă Cultura O carte pe zi, la Timișoara: ”Eseuri” de Borges – o carte...

O carte pe zi, la Timișoara: ”Eseuri” de Borges – o carte perfectă și nesfârșită ­

1486
DISTRIBUIȚI

 ”Eseuri” de Jorge Luis Borges, apărută la Editura Humanitas poate fi o carte nesfârșită și perfectă venită de la Dumnezeu? Carlos Barbarito aduce explicații:

„Borges a fost mereu interesat de concepția ebraică despre carte și, mai ales, despre cartea venită de la Dumnezeu și, prin însuși acest fapt, perfectă și nesfîrșită.

Fără îndoială, Borges a înțeles în chip cabalistic imaginea Torei, că un organism format din diferite planuri ale înțelegerii conținute în interiorul sau. Unii au comparat-o cu o nuca alcătuită din coajă, două învelișuri suprapuse și miez.

Această carte absolută și perfectă este un organism viu, înzestrat cu un corp și un suflet. Corpul Torei este sensul literal, exoteric, iar sufletul – sensul secret, ezoteric. Ele formează o unitate, pe care unii autori o numesc Arborele Vieții, căci, asemenea copacului – care are ramuri, frunze, scoarță, miez și rădăcini și nici una dintre acestea nu este o realitate separată de celelalte –, Tora conține o suma de elemente interioare și exterioare care, deși uneori par contradictorii, sînt de fapt unul și același lucru.

Această carte a lui Dumnezeu amintește, după cum observă Ana Maria Barrenechea, de concepția ulterioară a autorului despre cartea naturii sau cartea lumii. Imaginea lumii văzute că o carte are o tradiție îndelungată, iar Borges comentează în detaliu unele aspecte ale ei…”

Comentarii

comentarii