Acasă Cultura O carte pe zi: Pan-demon 2020 și Covid-19 – o capsulă a...

O carte pe zi: Pan-demon 2020 și Covid-19 – o capsulă a timpului despre primăvara anului 2020

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul lunii martie 2020, Editura Sedcom Libris a inițiat un proiect editorial gândit ca o carte cu valoare de capsulă a timpului care să păstreze intactă memoria acestei felii de viață trăită în ultimul an al celui de al doilea deceniu al secolului al XXI-lea.

Alina Hucai, redactor-șef Sedcom Libris, a explicat:

Editura a pornit cu sentimentul că amintirea copleșitoare a acestor luni de primăvară nu trebuie să se estompeze, să se deformeze sau chiar să se piardă odată cu trecerea timpului, iar noi, cei de astăzi, și generațiile care vor urma să putem învăța mereu câte ceva din fiecare experiență prin care am trecut și să avem ocazia să retrăim aceste momente prin lectură, atunci când este necesar sau simțim nevoia.

Pentru buna realizare a acestui scop, au fost invitați 41 de autori din diverse domenii profesionale ‒ academicieni, profesori, cercetători științifici, medici, psihologi, sociologi, teologi, juriști, antropologi, analiști de securitate, geopolitică și politică externă, jurnaliști, scriitori, artiști etc. să (de)scrie (despre) pandemia provocată de noua tulpină de coronavirus Wuhan, denumit de Organizația Mondială a Sănătății SARS-CoV-2.

Invitații sunt: Dumitru Constantin Dulcan, Ovidiu Alexinschi, Anamaria Ciubară, Liliana Luca, Bogdan-Alexandru Hagiu, Adrian Sorin Mihalache Marius Dumitrescu, Andrei Cornea, Matei Vișniec, Doru Căstăian, Valerius M. Ciucă, Alba Iulia, Catrinel Popescu, Ioan-Aurel Pop, Claude Karnoouh, Nicu Gavriluță, Oltița Cîntec, Florin Cîntic, Dorin Popa, Adrian Onciu, Lucian Dîrdală, Tudor Călin Zarojanu, Ciprian Iftimoaei, Paul Cernat, Daniela Zeca-Buzura, Liviu Antonesei, Ioan Holban, Liliana Corobca, Simona Preda, Gabriel Mardare, Mihaela Nicolae, Anamaria Ghiban, Mihaela Grădinariu, Valeriu Stancu Vasilica Bălăiță, Marcian Ionuț Mihăescu, Oana Paveliuc, David Croitor, Simona Poclid, Dumitru Crudu, Moshe B. Itzhaki și Ovidiu Lazăr.

Rezultatul îl veți găsi în paginile care urmează, Pan-demon 2020 și Covid-19, prezentându-se cititorilor de astăzi și de mâine ca o Carte-document despre primăvara anului 2020, o carte adevărată despre ceea ce noi, cei de acum, trăim în acest prezent care este al nostru, o carte care păstrează proaspătă, datorită energiei vii a scrisului, memoria șocului unei noi realități care ne-a forțat să ieșim brusc din zona proprie de confort și să ne adaptăm unei noi realități ce ne-a impus alte cerințe și norme de acceptare personală și de viețuire colectivă.

O carte care păstrează între paginile sale primele Studii, Radiografii și Perspective despre ceea ce se întâmplă și câteva Mărturii, File de Jurnal, Gânduri din spatele măștii ‒ expresie a primelor experiențe, a tensiunilor trăite, a emoțiilor și a (in)certitudinilor, dar mai ales a speranțelor din aceste luni.

În ultima secțiune a acestei cărți, intitulată Tunelul de Cuvinte: „așteptând răsăritul și pescărușii care să mă ducă în larg”, poate fi găsit însuși laitmotivul acestei perioade cu ajutorul căruia, în România, cei mai mulți oameni au reușit să treacă cu bine și în câștig intelectual și psihologic peste primele luni de pandemie, printr-o atitudine și o stare specială definită de editurile și de site-urile de vânzare de carte #stămacasășicitim, alegând, prin urmare, la nivel individual, să intensifice o ocupație vitală care le înnobilează cu și mai mult sens existența, orizontul cunoașterii și pe cel al devenirii personale.

Pentru că începând mai ales cu noi înșine, cu felul în care înțelegem, apreciem, respectăm, iubim și valorizăm natura și societatea în care trăim și ne formăm, raportându-ne la ceea ce ne înconjoară ca la propriul microunivers pe care nu dorim să-l de-formăm cu niciun chip, ci să-l sporim prin frumusețe și să-l perfecționăm continuu, lumea în care trăim poate deveni una mai bună și mai trainică pentru ca niciodată, nimic să nu o poată dărâma – explică Alina Hucai, redactor-șef Editura Sedcom Libris.  

Comentarii

comentarii