Acasă Cultura O carte pe zi: Seducătorul domn Nae pentru care Maruca, prietena reginei...

O carte pe zi: Seducătorul domn Nae pentru care Maruca, prietena reginei Maria, e gata să se sinucidă

1989
DISTRIBUIȚI

Tatiana Niculescu, Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu, editura Humanitas, 2020 – o fascinantă carte despre maestrul unei generații strălucite de gânditori și scriitori români – se află în piața de carte din Timișoara.

Un profesor de filozofie născut la Brăila spre sfârșitul secolului XIX devine în anii României Mari maestrul unei generații strălucite de gânditori și scriitori a căror faimă va depăși granițele țării.

Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica.

Apariția lui vulcanică într-o Românie abia închegată politic și teritorial are efectul unei mutații de destin.

Îi place să i se spună Nae. Împământenește un limbaj teologic românesc, face din predarea filozofiei o împărtășire a înțelepciunii, le deschide studenților gustul pentru metafizică și gândire speculativă, învigorează scrisul gazetăresc, participă la primele mari proiecte editoriale românești, se implică în mișcările de tineret, e mândru să fie sfetnic de taină al regelui Carol II.

Cu inteligența, umorul și farmecul lui aparte își conduce discipolii pe cărări politice periculoase.

Este deopotrivă venerat și detestat: un seducător al minților și al inimilor, pentru care Maria Cantacuzino (Maruca), prietena reginei Maria, e gata să se sinucidă.

Imensul orgoliu intelectual îi este zeu și călăuză în toate contradicțiile existenței sale.

La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, această carte-portret este o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele – explică Humanitas Timișoara.

Comentarii

comentarii