Acasă Actualitate O clădire monument istoric din centrul Timişoarei transformată după bunul plac de...

O clădire monument istoric din centrul Timişoarei transformată după bunul plac de un proprietar. Amendă 4.000 lei

DISTRIBUIȚI

De mai multă vreme, un puternic conflict s-a declanşat între proprietarii imobilului de pe strada Maximilian Robespierre nr. 2 din Timişoara, cu plângeri la poliţie, primărie şi la alte instituţii ale statului, cu grave ameninţări, inspecţii şi cu intervenţia repetată a oamenilor legii.

Personajul principal este Marius Bârsilă. Oamenii susţin că el a reuşit să-i determine pe foştii proprietari ai apartamentelor din clădire să i le vândă lui, iar ei s-au mutat la case prin comunele periurbane Timişoarei sau în apartamente noi în oraş. Acum, în imobilul aflat în zona de protecţie a monumentelor a mai rămas numai un singur proprietar şi acela cu o vârstă înaintată, care nu vrea să îi vândă lui Bârsilă locuinţa. De aceea are mult de suferit din această cauză. În plângerea înregistrată la Poliţia Locală Timişoara, se arată: “De când a cumpărat primul apartament, mereu îmi face şicane şi ameninţări ca să plec că el vrea toată casa şi are mulţi bani. M-am îmbolnăvit de atâtea presiuni şi ameninţări asupra mea. A intervenit poliţia. Pune indivizi să mă jignească şi strigă când crăp (mor) să le las apartamentul că am trăit destul. Am făcut această plângere cu rugămintea să veniţi la faţa locului să vedeţi realitatea. Nu are autorizaţie – aprobare de construcţie şi face ce vrea la casă: sparge, schimbă pereţi, uşi, le mută unde vrea şi multe altele”, se arată în plângerea adresată Poliţiei Locale Timişoara, în 10.04.2017.

Într-o adresă, din data de 4.08.2017, a Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Timişoara, se specifică: “Din verificările efectuate în baza de date informatizată, rezultă că pentru imobilul situat pe str. Roberspierre nr. 2, pe numele Bârsilă Marius a fost solicitat şi emis un singur certificat de urbanism în 25.08.2015 pentru reabilitare faţade imobil existent, reabilitare demisol subsol interior şi nicio autorizaţie de construire”. De asemenea, într-o altă adresă din 11.07.2017, a Inspectoratului de Construcţii se arată că în imobilul aflat în zona de protecţie a monumentelor au fost efectuate de către reclamat, Marius Bârsilă, intervenţii fără autorizaţie de construire şi alte tipuri de intervenţii decât cele menţionate în avizul favorabil cu nr. 1973 din 15.07.2015, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

Prin urmare, Poliţia Locală Timişoara a intervenit şi a făcut verificări la faţa locului, iar în 17.08.2017, a trimis următoarea adresă către Inspectoratul de Stat în Construcţii: “În urma verificărilor efectuate la imobilul în cauză, s-a constatat că numitul Marius Bârsilă, coproprietar al imobilului, a executat fără autorizaţie de construire şi fără avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional lucrări de construcţii… Procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din 17.08.2017, conform articolului 55 din Legea 422 din 2001, republicată, privind protejarea monumentelor, acesta a fost înaintat arhitectului şef al Primăriei Timişoara în vederea aplicării sancţiunii, stabilindu-se amenda de 4.000 lei, cu termen de conformare la măsurile complementare stabilite”, am citat din document. Contactat de ZIUA de Vest, domnul Marius Bârsilă a spus că nu ştie nimic din toate acestea şi, probabil, că am făcut o greşeală.

 

Comentarii

comentarii