Acasă Eveniment O covrigărie la limita legii agresează locatarii unui bloc din Piața Victoriei

O covrigărie la limita legii agresează locatarii unui bloc din Piața Victoriei

1036
DISTRIBUIȚI

Fotografie1246Locatarii unui bloc din ”zona 0” a Timișoarei, Piața Victoriei, trăiesc de anii de zile o dramă greu de imaginat în orice oraș european. Din 2012 ei sunt agresați zilnic auditiv și olfactiv, de o covrigăriei care funcționează la limita legii, cu depășiri constante ale acestei limite, sub ochii închiși ai autorităților.

Ultima confruntare între locatari și covrigari a avut loc, joi 16 aprilie. La solicitarea Mariei Popa, membră în Comitetul de Conducere al Asociaţiei de Proprietari din Piaţa Victoriei nr. 8, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, însoții de un polițist, au venit şi au făcut încă o dată măsurătorile privind zgomotul în apartamentele de deasupra covrigăriei. Au măsurat doar zgomotele, pentru că mirosul, deși persistent, nu l-au băgat în seamă. Deşi de această dată nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor normale, Maria Popa nu crede în aceste măsurători. Doamna Popa susţine că reprezentanţii covrigăriei au aflat de inspecţie şi au luat măsurile necesare pentru a nu polua şi a face zgmot. De aceea au stat cu uşile închise.
Locatarilor se plâng că nu pot sta în casă, din cauza izului urât de ulei ars şi alte mirosuri grele. Situaţia se agravează în această perioadă a anotimpului cald, când proprietarii locuinţelor trebuie să stea cu uşile şi geamurile deschise. Situaţia este atât de gravă, încât s-a ajuns prin tribunale, iar de-a lungul anilor au avut loc mai multe procese între cele două părţi. Într-un proces verbal al DSP Timiş din aprilie 2012 se spune clar că într-adevăr se constată disconfortul produs de zgomotul şi mirosul provenite de la covrigărie. Atunci, reprezentanţilor covrigăriei li s-a dat termen 30 de zile pentru a rezolva situaţia şi a se încadra în normele prevăzute de lege. „De atunci au trecut nu 30 de zile, ci mai mulţi ani, dar degeaba. Zgomotul şi mirosul sunt foarte mari şi insuportabile. Nu mă interesează ce fac sau nu fac cei de la covrigărie. Noi vrem să putem sta liniştiţi în locuinţe, să nu mai suportăm mirosuri îngrozitoare şi zgomotul de furnal ce vin de la ei”, spune Popa.
Un alt proces verbal încheiat recent după un control făcut de Garda de Mediu Timiş arată că reprezentranţii covrigăriei au pus filtru la capătul tubulaturii pentru a elimina mirosul greu şi a fi atenuat zgomotul. Filtrul, mai bine zis o țeavă de metal, a fost dat jos după doar câteva zile, la somația Poliției Locale, pentru că era montat fără autorizație. Și aici este o poveste întreagă, pentru că proprietarul covrigării nu are cum să obțină o astfel de autorizație pentru că imobilul este clădire de patrimoniu.
Situaţia tensionantă continuă se pare la nesfârşit, fără a se găsi o soluţie. Covrigăria va continua să producă covrigi (deși are autorizație doar pentru vânzare și nu pentru producție), mirosuri şi zgomot greu, autorităţile vor veni să facă măsurători inutile, care să arate că totul este bine şi mirosul şi zgomotul sunt în limite normale, iar locatari din bloc vor suporta poluarea şi vor înghiți în sec cu amărăciune… la nesfârşit.

 

Comentarii

comentarii