Acasă Politica „O dezvoltare adecvată a reţelelor în bandă largă ar putea furniza Europei...

„O dezvoltare adecvată a reţelelor în bandă largă ar putea furniza Europei o activitate comercială suplimentară în valoare de peste un trilion de euro”

414
DISTRIBUIȚI

Alin Nica:
Raportul asupra propunerii de regulament al Parlamentului European şi al Comisiei Europene pe tema reţelelor transeuropene de telecomunicaţii a primit avizul Comitetului Regiunilor, în cadrul celei de-a 95-a sesiuni plenare a acestui for european. Reuniunea a avut loc în 3-4 mai, la Bruxelles. Documentul supus avizării a fost întocmit de primarul comunei Dudeştii Noi – judeţul Timiş, Alin Nica (PNL-ALDE). Acesta a fost cel de-al treilea subiect la care Alin Nica a fost raportor, primul fiind elaborat în 2008. Regulamentul privind  reţelele de telecomunicaţii transeuropene are potenţialul de a sprijini calitatea vieţii şi activitatea socială şi economică a cetăţenilor, poate stimula crearea unor servicii publice, precum şi a unor întreprinderi locale, mai eficiente şi mai personalizate. În discursul rostit în faţa membrilor Comitetului Regiunilor, Alin Nica a vorbit despre rolul administraţiilor locale şi regionale în implementarea măsurilor comunitare pentru a stimula dezvoltarea regională şi a afacerilor locale, a crea servicii publice şi locuri de muncă şi a atrage investiţii.

Fără restricţii asupra liberei circulaţii a informaţiilor

“În decursul a numai zece ani, o dezvoltare adecvată a reţelelor în bandă largă ar putea furniza Europei o activitate comercială suplimentară, în valoare de peste un trilion de euro, creând în acelaşi timp milioane de locuri de muncă. O creştere de numai 10 procente a penetrării reţelelor în bandă largă ar spori creşterea PIB-ului anual al Europei cu între 0,9 şi 1,5 %. (…) O atenţie deosebită trebuie acordată şi stimulării investiţiilor private pentru zonele rurale şi cu o densitate redusă. Aici, autorităţile locale şi regionale pot juca un rol central, prin coordonarea cererii de acces la reţele în bandă largă din partea instituţiilor de administraţie publică, instituţiilor de siguranţă publică, şcolilor locale şi unităţilor de asistenţă medicală, prin organizarea de grupuri de persoane la nivel local, prin lansarea unor zone de bandă largă demonstrative pentru consumatori şi desfăşurarea de cursuri de formare”, a spus Nica. Prin intermediul raportului privind „reţelele de telecomunicaţii transeuropene”, primarul comunei Dudeştii Noi a semnalat şi importanţa protejării vieţii private şi a datelor cu caracter personal, fără impunerea de restricţii asupra liberei circulaţii a informaţiilor.

„Până în 2020, peste 50% din gospodării să poată avea acces la conexiuni la Internet în bandă largă”

Raportul, care a primit aviz favorabil din partea Comitetului Regiunilor, salută ideea Comisiei Europene de a examina un nou model de tarifare, ceea ce ar duce la diminuarea tarifelor de acces la reţelele pe bază de cupru, pentru a facilita trecerea de la  reţelele pe bază de cupru la cele de fibră optică, remarcând totodată faptul că este important ca reţelele să fie deschise pentru diferiţi operatori. Raportul propune, printre altele, utilizarea parteneriatelor public-private pentru a asigura accesul la serviciile de bandă largă, mai ales în zonele rurale şi pentru a se evita excluderea investiţiilor private. Regulamentul propus subliniază faptul că serviciile mobile wireless sunt esenţiale în promovarea competitivităţii regionale, a accesibilităţii şi a egalităţii între cetăţeni. În cadrul acestui raport se solicită să se acorde mai multă importanţă sensibilizării la nivel local şi regional şi stimulării actualizării infrastructurii, acestea fiind elemente necesare pentru dezvoltarea şi implementarea reţelelor de telecomunicaţii transeuropene. “Planul Comisiei Europene, cuprins în Strategia Europa 2020, este ca până în 2020 peste 50% din gospodării să poată avea acces la conexiuni la Internet în bandă largă de peste 100 Mbps şi toate gospodăriile din U.E. să poată avea acces la Internet de viteză de minim 30 Mbps. Acest lucru este salutat şi avizat favorabil în raportul meu”, a concluzionat Alin Nica.

Comentarii

comentarii