Acasă Cultura O expoziție de artă care ne face să interogăm relația eu-supraeu-realitate, la...

O expoziție de artă care ne face să interogăm relația eu-supraeu-realitate, la Calina Timișoara

DISTRIBUIȚI

Fundația Calina Timișoara, str. Mărășești nr. 1-3, prezintă vernisajul expoziției de artă Bogdan Rața and the Perspective Shift, în 31 mai, de la ora 19.00, curator Răzvan Ioan. Aceasta va fi deschisă până în 31 iulie.

“Bogdan Rața are un model inovativ și intuitiv de expunere și intervenție publică, oferind posibilitatea unei analize a transformărilor personale, schimbând perspectiva celor care interacționează cu lucrările sale. Privitorul percepe într-o manieră diferită structura orașului și importanța modului de a privi evoluția. Modul de expunere și conceptul dublează impactul. Expoziția este o răsturnare a experiențelor, regândește și reimaginează procesele hegemonice, poziționând în același timp orașul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală. Psihanalitic percepem realitatea în moduri diferite. Nimeni nu aude sunetele identic. Nimeni nu vede la fel. Percepția ghidează simțurile. Rața ne confuzează ca într-o transă psihanalitică doar pentru a ne ajuta să pornim reconstrucția. Să interogăm relația eu-supraeu-realitate. Lucrările lui Rața ne determină să ne regândim reacțiile personale în relația cu lucrurile care nu sunt așa cum ni le imaginăm, să schimbăm perspectiva din care privim și să acceptăm existența unor alte posibile moduri de analiză”, explică Răzvan Ion – curator.

Bogdan Rața este artist și lector al Universității de Vest, Timișoara. A expus în Paris, New York, Liverpool, București, Timișoara și a participat printre altele la 4 Moscow Biennale of Contemporary Art, Independents Liverpool Biennale, 55 Venice Biennale and Manifesta 10 St. Petersburg. De curând a fost selectat în Bucharest Biennale 8. Trăiește și lucrează în Timișoara.
Răzvan Ion este curator și teoretician. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev; etc. A ținut conferințe și prelegeri în cadrul a diferite instituții de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art in General, New York; Calouste Gulbenkian, Lisbon; Casa Encedida, Madrid etc. A publicat în diverse cărți și reviste. A editat mai multe reviste și cărți cea mai recentă fiind “Architectural Economy of a Biennial”. Este profesor la Universitatea din București unde predă studii curatoriale și gândire critică. Recent a fost numit curator al Bucharest Biennale 8, alături de Beral Madra.

Comentarii

comentarii