Acasă Actualitate O familie care trăiește în Munții Banatului își produce singură curentul, fără...

O familie care trăiește în Munții Banatului își produce singură curentul, fără grija facturilor imense la utilități

DISTRIBUIȚI

Într-un cătun din munți, în Caraș-Severin, o familie trăiește fără grija facturilor imense la utilități. Cu ajutorul pârâului de lângă casă, oamenii au reușit să-și construiască o minihidrocentrală și își produc singuri curentul electric necesar în locuință. Au becuri în toată casa, un radio și nici televizorul nu le lipsește. Și-au amenajat și propria moară unde își fac singuri făină și mălai.

Unul dintre localnicii din satul Moceriș, Iosif Caragea, are câteva hectare de teren și de pădure în apropierea cascadei. Pe valea Mocerișului, omul și-a construit o casă cu mai multe camera și și-a amenajat o gospodărie în toată regula unde crește animale, cultivă terenul și își duce viața de zi cu zi. Împreună cu el locuiesc soția sa și unul dintre copii, scrie infocs.ro.

Iosif își cultivă și produce în gospodăria sa aproape tot ce are nevoie. Practic, de la magazine mai cumpără zahăr, sare și alte lucruri mărunte. În rest, grâul pentru făină, porumbul pentru animale și mălai, precum și tot ce înseamnă alimente – fie vegetale sau de origine animală, își produce în propria gospodărie.

„E foarte frumos, numai sunetul apei se aude, în rest nu se aude nimic. O distanță de aproximativ 4 kilometri de sat și e deosebit, e frumos aici la noi. La un dinam care se produce la apă, cu asta ne luminăm, un televizor merge, digitala, două becuri merg încontinuu. Cu apa îi fac făină, curentul și întrețin râul curat pe lângă mine. Respect natura și natura mă ajută”, spune Iosif Caragea.

 

Comentarii

comentarii