Acasă Eveniment O femeie din Mehedinți, adeptă a Statului Islamic, reţinută de DIICOT pentru...

O femeie din Mehedinți, adeptă a Statului Islamic, reţinută de DIICOT pentru propagandă teroristă, în urma unei operațiuni secrete

DISTRIBUIȚI

mascati-politie-1764x700O femeie din Mehedinți, adeptă a Statului Islamic, a fost reținută aseară de procurorii DIICOT în urma unei operațiuni secrete.

Suspecta este acuzată pentru a doua oara, din 2020 încoace, nu doar că accesa în mod sistematic site-urile temutei grupări teroriste, dar chiar răspândea mesaje de propagandă.

Persoana respectivă este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, ambele infracţiuni au fost comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru acelaşi gen de fapte).

Surse judiciare au declarat că persoana în cauză este o femeie care a fost deja condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aceleaşi fapte.

“În cauză s-a reţinut faptul că inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto) radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste. De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia”, susţine DIICOT în comunicat.

Miercuri, procurorii au efectuat o percheziţie la locuinţa femeii, fiind identificate obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Joi, ea va fi dusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Brigada Antiteroristă, IGPR – DCCO şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

 

Comentarii

comentarii