Acasă Eveniment “O femeie nesprijinită politic nu are nicio şansă să acceadă la conducere,...

“O femeie nesprijinită politic nu are nicio şansă să acceadă la conducere, în Timişoara!”

DISTRIBUIȚI

Dr. Olimpia Oprea, din cadrul Spitalului Clinic nr. 5 Timişoara, unul dintre cei mai buni medici ginecologi din Timiş, coordonatorul Centrului de Egalitate de Şanse Timişoara, rupe tăcerea şi vorbeşte deschis despre ce înseamnă să fii femeie în societatea actuală timişoreană, condusă  aproape în totalitate de bărbaţi. Nu există egalitate de şanse

“Dacă o femeie nu este sprijinită politic, nu are nicio şansă să acceadă într-o funcţie de conducere, în Timişoara. Numai declarativ există egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, în fapt, nu există. De exemplu, în domeniul medical, femeile sunt foarte bine pregătite profesional, dar nu primesc niciun cuvânt de laudă, când reuşesc o operaţie foarte complicată. În schimb, un bărbat devine erou”, a declarat dr. Olimpia Oprea, marţi, 19 aprilie. În cadrul proiectului derulat de Blocul Naţional Sindical ”ESTHR – pachet integrat de acţiuni pentru dezvoltarea rolului femeii în societatea românească”, femeile din Timişoara şi din judeţul Timiş pot participa la competiţia de planuri de afaceri, care se desfăşoară până în data de 30 iunie 2011. Competiţia de planuri de afaceri le permite tuturor participantelor să îşi cristalizeze ideile de afaceri odată cu pregătirea dosarului pentru competiţie, să beneficieze de consiliere din partea expertelor de la Centrul de Egalitate de Şanse Timişoara (Piaţa Sarmisegetusa nr. 8, et 1, tel/fax: 0256.208.004). Împreună cu alte 14 reprezentante ale partenerilor sociali, societăţii civile şi administraţiilor publice, selectate din cadrul reţelei naţionale a comitetelor de gen  ESTHR, în luna martie, reprezentanta Timişoarei a studiat modul de relaţionare şi implicare a femeilor din Italia, în promovarea egalităţii de şanse şi de gen.

Fără violenţă domestică

“În Italia, serviciile sociale sunt susţinute financiar de o reţea de cooperative de tip social, al căror scop nu este obţinerea de profit, ci punerea la dispoziţia categoriilor vulnerabile a unor instrumente  de creştere a nivelului calităţii vieţii. Există două categorii de cooperative sociale: de tip A, care asigură servicii pentru persoanele cu dizabilităţi şi de tip B, care desfăşoară activităţi diverse, având peste 30 % dintre angajaţi persoane cu dizabilităţi”, a spus dr. Oprea. Coordonatoarele din cadrul reţelei de comitete de gen şi-au manifestat interesul referitor la măsurile de combatere a violenţei domestice, la promovarea egalităţii de şanse şi de gen în societate, la asistenţa oferită femeilor aparţinând grupurilor vulnerabile. “Trebuie să luptăm în continuare pentru egalitate de şanse, să ieşim în faţă şi să ne implicăm în politică, fiindcă suntem la fel de bune ca bărbaţii, iar uneori dăm dovadă de mai mult curaj şi perseverenţă”, le îndeamnă pe timişorence dr. Oprea.

 

Comentarii

comentarii