Acasă Actualitate O firmă cu 8 angajați va reabilita faţada Operei din Timișoara pentru...

O firmă cu 8 angajați va reabilita faţada Operei din Timișoara pentru 4 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Este vorba despre lucrări care preced reabilitarea propriu-zisă a faţadelor Operei din Timişoara şi care se numesc „suplimentare”. Cu acestea va începe refacerea clădirii, înlocuirea bucăţilor de travertin degradate şi ceea ce mai este necesar pentru a nu pune în pericol trecătorii şi pentru a nu apărea în anul 2021, cu clădirea nr.1 a Culturii Capitalei Culturale Europene, deteriorată în exterior. 

Această fază a șantierului care va dura 12 luni costă bugetul local 3,9 milioane de lei, fără TVA, executant fiind firma Alex Dia Construct.

„Am semnat contractul pentru lucrări suplimentare de lucrări ale faţadei la Palatul Operei, Palatul Teatrelor, Palatul Culturii. Sunt lucrări care trebuie făcute înainte de reabilitarea totală a imobilului. Totul a durat foarte mult până la acest stadiu. Trebuie ca anul 2021 să ne prindă cu această clădire emblematică a Timişoarei reabilitată, cu travertinul schimbat, întrucât este un adevărat pericol public”, a anunţat marţi primarul Nicolae Robu.

El a adăugat că a planificat şi o întâlnire cu toţi cei implicaţi în problemă, întrucât procedura e mai delicată şi schelele nu se pot prinde pe clădire, pe plăcile de travertin. „Am primit asigurări că toate avizele necesare sunt primite şi că lucrările pot începe”, a precizat edilul.

Este o zonă nebuloasă în ceea ce privește schimbarea plăcilor de travertin, pentru că prețul pare foarte mare acum, dacă este vorba doar despre înlocuirea unor plăci care sunt deteriorate și pot cădea oricând sau dacă este vorba despre schimbarea în totalitate a travertinului.

În 2017, primarul Timişoarei şi-ar fi dorit schimbarea tuturor plăcilor din travertin de pe faţadă, pentru a fi în pas cu celelalte plăci noi care se vor monta, dar Ministerul Culturii a mers pe varianta păstrării a tot ce se poate păstra din ce este vechi.

”În aviz se spune că intervenţia va urmări conservarea materialului şi nu înlocuirea, se va prezenta soluţia de curăţare, dar evitându-se curăţarea excesivă”, spunea primarul Nicolae Robu în 2017.

Pe de altă parte, firma Alex Dia Construct, abonată de câțiva ani la contractele Primăriei Timișoara, a avut anul trecut un număr mediu de doar 8 angajați, insuficient pentru o asemenea lucrare. Aceeași firmă a câștigat licitația pentru construirea noului corp de clădire a Spitalului Municipal. Firma este controlată de omul de afaceri Alexandru Agoston, anchetat în urmă cu câțiva ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea de foloase financiare injuste, prin săvârşirea de înşelăciune şi evaziune fiscală. Firma figurează în Centrala Incidentelor de Plăți cu un eveniment major, determinat de refuzul de plată în cazul unor bilete la ordin.

Comentarii

comentarii