Acasă Cultura O gândire pentru trei secole, cu Domnița Valahă, la Academia Română Timișoara

O gândire pentru trei secole, cu Domnița Valahă, la Academia Română Timișoara

908
DISTRIBUIȚI

Academia Română Timișoara și Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” au organizat, miercuri 26 februarie, în Aula de pe bv. Mihai Viteazu nr. 24, conferința ”O gândire pentru trei secole: Dora d Istria”, susținută de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Universitatea de Vest Timișoara.

Cu acest prilej, a fost lansat romanul Domnița valahă, scrisă de prof. Bălteanu. A prezentat prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, critic literar, și scriitoarea Nina Ceranu, editoarea volumului.

”Această carte trebuia scrisă. Vreau să mai spun că, în iulie 2018, grație doamnei europarlamentar Maria Grapini, mai mulți oameni de cultură și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au avut ocazia de a reprezenta spiritualitatea și cultura noastră la Uniunea Europeană.

Evenimentul la care au participat reprezentanți din mai multe țări a fost deschis cu ruga Tatăl nostru. În partea doua a fost prezentat eseul despre Dora d Istria scris de o italiancă, dar tradus și prefațat de mine cu 145 de note de subsol, care l-a făcut inteligibil pentru toată lumea.

După acest eveniment am decis să scriu un roman despre această mare personalitate a culturii pe care l-am numit Domnița Valahă. Cartea a fost citită de specialiști și am avut ecouri bune”, a spus prof. Bălteanu.

În 13 martie romanul va fi lansat și la cenaclul Orizont al Uniunii Scriitorilor din Timișoara. Spre sfârșitul anului va urma un periplu european pentru a fi lansat în alte orașe. Elena Ghica Dora d Istria este a României, dar și a Italiei. Ea era aromâncă născută în București, dar a locuit în Rusia, Elveția, iar în final, în Italia unde a rămas definitiv.

”Scriitoarea Viorica Bălteanu analizează cu o precizie chirurgicală și cu răbdare destinul Elenei Ghica, exemplar destin tragic. Nu-i caută slăbiciunile eroinei, ci o prinde sub lentila sa fotografică la fel ca pe o ființă vie foarte lucidă care preferă să înfrunte cu temeritate talazurile vieții, deloc lesne de străbătut cu puterile unei femei, într-un univers croit după chipul bărbaților”, a explicat Nina Ceranu.

Cu acest prilej, a avut loc și un moment artistic cu Gianluca Vanzelli, prim flautist Opera Națională Română Timișoara.

Evenimentul a fost urmărit și de importanți oameni de cultură din Italia, Elveția, Belgia, Franța, Albania etc

Comentarii

comentarii