Acasă Actualitate O grefieră de la Judecătoria Timișoara a avut nevoie de intervenția medicilor....

O grefieră de la Judecătoria Timișoara a avut nevoie de intervenția medicilor. A clacat fizic, după o ședință de judecată maraton de aproape 12 ore

DISTRIBUIȚI

Cazul disperat al unei tinere grefiere, care a clacat fizic după o judecătoare de la Judecătoria Timișoara ar fi ținut-o aproape 12 ore continuu în ședință, a fost prezentat vineri de Sindicatul Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial.

Conform textul publicat pe site-ul Sindicatului National al Grefei Judiciare, sub semnătura lui Cătălin Trăistaru, prim-grefierul Tribunalului Timiș, un avocat a relatat pe un grup de Facebook că grefiera ajunsese într-un asemenea grad de epuizare fizică, încât n-a mai putut nici măcar să ridice mâna ca să apuce sticla cu apa, fiind nevoie să fie chemată ambulanța. Incidentul a avut loc în data de 8 septembrie 2021, în jurul orelor 20.30, într-o sală unde se desfășura ședința de judecată a unui complet de minori și familiei din cadrul Judecătoriei Timișoara.

Sindicatul Dicasterial a anunțat ca a trimis o adresă conducerii Judecătoriei Timișoara, pentru ca aceasta să precizeze în ce fel grefierei i-au fost respectate drepturile legale la locul de muncă.

Iată textul publicat pe site-ul Sindicatului National al Grefei Judiciare:

 

„Lăsați orice speranță, voi cei care intrați…”, celebrul citat din poemul Infernul, care la rândul său face parte din celebra operă Divina Comedie, de Dante Alighieri.

Nu în mod întâmplător am ales să începem prezentul articol cu acest citat, sugestiv din punctul nostru de vedere în raport cu situația de fapt pe care urmează să o supunem atenției cititorului, căci la finalul lecturii, dumneavoastră veți concluziona dacă acest citat a fost sau nu potrivit conținutului textului

Intrăm abrupt în subiect prin a arăta că o slabă gestionare a ședinței de judecată conduce de nenumărate ori la necesitatea de a apela serviciile de ambulanță. Spunem acest lucru, întrucât, am primit încă un semnal de alarmă, prin intermediul unei postări efectuate în mediul online, realizată de către un distins coleg avocat, cu privire la tristul incidentul produs în data de 08.09.2021, în jurul orelor 20.30, într-o sală unde se desfășura ședința de judecată a unui complet de minori și familiei din cadrul Judecătoriei Timișoara.

Mai concret, ședința de judecată, cu o încărcătură de aproximativ 40 de dosare, a început la orele 09.00, continuând până după orele 20.30, fără însă a vă putea preciza ora la care completul a ridicat ședința de judecată. S-a relatat faptul că, în jurul orelor 20.30, grefiera de ședință, din cauza epuizării fizice, nu a mai putut consemna nimic din cele dispuse de președinta completului de judecată și pur și simplu, sub fondul oboselii, a început să plângă, spunând că are mână amorțită de DURERE. De asemenea, s-a mai arătat că doamna grefier nu s-a mai putut ridica nici de pe scaun, nereușind nici măcar să mai ridice sticla cu apă, să bea, în acest sens fiind ajutată de jandarmul care se afla în sală la momentul respectiv. Față de situația produsă, a fost nevoie să se apeleze la serviciul de urgenta 112, pentru ca doamna grefier de ședința să primească îngrijirile medicale necesare. Ședința de judecată, a continuat cu un alt grefier, președinta completului de judecată arătând o completă lipsă de empatie în raport cu starea de rău a grefierei de ședință care participase activ în cadrul ședinței de la orele 09.00, până la orele 20.30, când a clacat psihic din cauza epuizării fizice.

Vă întrebați oare ce anume conduce la epuizarea fizică a unui grefier în timpul ședinței de judecată? Ce anume poate să fie atât de greu încât acesta să clacheze psihic și să nu mai poată continua? De ce nu se opun grefierii de ședință unor astfel de abuzuri din partea unora dintre magistrați?

 La aceste întrebări vom răspunde sistematic.

În primul rând, epuizarea fizică a grefierului în timpul ședinței de judecată, se suprapune, (precum picătura de apă care în unele cazuri umple paharul) peste oboseala deja acumulată din efectuarea și îndeplinirea sarcinilor de serviciu care nu sunt deloc de neglijat (în acest sens facem trimitere la dispozițiile art.53 alin. 1) lit. a-i, art.53 alin.2, 3, 4, art. 54 alin. 1-6 din Regulamentul de ordine interioara al instanțelor judecătorești din 17.12.2015 și prevederile din codurile de procedură civilă și penală). Ceea ce vrem să subliniem prin această afirmație este ideea conform căreia grefierul de ședință nu face nimic mai mult decât că participă la ședința de judecată, consemnând câte ceva, fie la calculator, fie în caietul de note, o idee mai mult decât eronată, o idee toxică și care în mod cu rea-credință a fost și este servită publicului larg.

În al doilea rând, participarea efectivă a grefierului la ședința de judecată îi solicită un consum ridicat de energie, atât fizică, cât și psihică, întrucât scrisul de mână, în continuu, timp de 12 ore (în cazul de față) poate deveni traumatizant din punct de vedere medical, din cauza durerii provocate asupra brațului. Peste acest aspect se suprapune și faptul că grefierul de ședință trebuie, în mod diligent, să își folosească, neîntrerupt, la capacitate maxima atenția distributiva, pentru a consemna cu acuratețe cele susținute de petenți, de avocați, și nu în ultimul rând, dispozițiile instanței. Ori, în cazul de față, este de la sine înțeles și mai mult decât de bun-simt să înțelegem și să tragem concluzia că după exercitarea în continuu timp de 12 ore a acestor activități, nicio persoană nu ar mai putea dispune de energia fizică și psihică pentru a continua în maratonul jertfirii pe altarul Justiției.

Ne dorim însă, să nu fim înțeleși greșit! Nu, nu ne plângem și nici nu dormim să naștem sentimente de milă.

Scopul acestui articol, pentru cine are ochi să îl citească și empatie să îl înțeleagă, este de a atrage atenția asupra abuzurilor ce se produc în sălile de judecată.

Astfel, niciun judecător nu este îndreptățit să manifeste un comportament de atotputernicie față de cei care participă la actul de justiție, respectiv grefieri de ședință, avocați, procurori, petenți, martori sau orice alte persoane.

Apreciem că o slabă organizare și o ineficientă conducere a ședinței de judecată nu reprezintă altceva decât lipsa de respect cu privire la persoanele și categoriile profesionale ante-referite.

De ce nu se opun grefierii de ședință unor astfel de abuzuri exercitate de unii magistrați?

În primul rând, din cauza statutului de subordonare stabilit prin act normativ. În al doilea rând, din cauza lipsei de susținere, teama de a nu fi priviți cu ochi răi de colectivul de lucru, jena de a nu fi etichetați ca fiind neimplicați, iar lista poate continua.

Din păcate, incidentul despre care facem vorbire, petrecut în urmă cu două zile, de data aceasta la Judecătoria Timișoara, nu este singular, ci din contră, dacă nu zilnic, cel puțin săptămânal, la nivel național, astfel de abuzuri au loc prin instanțe, indiferent de gradul acestora.

Aducând la cunoștința cititorilor aspecte ca acesta, pe lângă cercetările detaliate pe care le efectuăm atunci când avem cunoștință de existența unor astfel de derapaje la locul de muncă, nu ne dormim să facem altceva decât să tragem un puternic semnal de alarmă în încercarea de a diminua, dacă nu, în mod ideal, de a stopa abuzurile psihice și fizice la care este supus personalul auxiliar de specialitate și cel conex din cadrul instanțelor și parchetelor.

Față de situația creată, urmează să solicităm, conducerii Judecătoriei Timișoara un punct de vedere față de modalitatea în care au fost sau nu respectate dispozițiile Regulamentului de ordine interioara al instanțelor judecătorești, prevederile speciale în materia sănătății și securității în muncă, noile reglementări privind hărțuirea salariatului la locul de muncă, cât și dispozițiile Legii nr. 567/2004 privind statutul grefierului, respectiv:

– dacă suferința fizică a grefierei de ședință, constând în durerea acută a brațului, punând-o în situația critică de a nu mai putea să continue în consemnări cât și punerea acesteia, prin exercitarea timp de 12 ore în continuu a atribuțiilor de serviciu, în imposibilitatea fizică, generată de epuizare, de a se mai ridica de pe scaun și de a își ridica sticla cu apă pentru a se hidrata, se încadrează în categoria hărțuirii la locul de muncă astfel cum este definită de Legea nr. 167/2020;

– dacă incidentul prezentat mai sus a fost calificat ca fiind accident la locul de muncă, în accepțiunea legii nr. 319/2006, iar în caz afirmativ, dacă au fost sesizate organele abilitate în acest sens;

– dacă față de această situație au fost dispuse măsuri, în caz afirmativ, care sunt aceste măsuri, iar în caz negativ care sunt motivele pentru care conducerea instanței nu a adoptat nicio măsură;

– dacă apreciază că, în cauza de față, ședința de judecată s-a desfășurat cu respectarea pe cât posibil a programului de lucru al instanțelor, astfel cum acesta este prevăzut de disp. art. 89 coroborat cu art.90 din R.O.I., inclusiv cu respectarea normelor de protecție sanitară în contextul epidemiologic actual;

– dacă, grefierului care a participat de la orele 08.30 până la orele 20.30 la ședința de judecată în data de 08.09.2021, în completul de minori și familiei, din cadrul Judecătoriei Timișoara, i-au fost respectate drepturile, astfel cum prevăd dispozițiile art. 73 din Legea nr. 567/2004, precum și cele prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat între organizația noastră sindicală și angajatorul Curtea de Apel Timișoara (vezi ccm).

În final, vom concluziona afirmând că deși citatul cu care am început acest articol ne îndeamnă să abandonăm orice speranță, din contră, nu vom abandona, ci vom încerca prin toate mijloacele legale și morale să ne opunem oricărui fel de abuz săvârșit asupra personalului auxiliar și conex din cadrul instanțelor și parchetelor.

*IDentitate profesională

Echipa SNGJ Dicasterial Timișoara”

Comentarii

comentarii