Acasă Actualitate O investiție de 29 de milioane de lei la Spitalul Municipal din...

O investiție de 29 de milioane de lei la Spitalul Municipal din Timișoara. Alte trei programe pentru depistarea timpurie a cancerului la aceeași unitate medicală

DISTRIBUIȚI

În conferința de presă de marți, 30 martie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz i-a invitat pe Daniel Malița și Olimpia Oprea, manager, respectiv coordonator medical al proiectelor europene la Spitalul Municipal Timișoara. Primul a vorbit despre o investiție de 29,8 milioane de lei care urmează să fie făcută din Fondul European de Dezvoltare Regională și care ar ajuta în lupta împotriva COVID-19, pe termen scurt, dar și a altor afecțiuni, pe termen lung. Cea din urmă a discutat despre alte trei programe pe fonduri europene în care este implicat spitalul, toate pentru depistarea din timp a cancerului, în diferite forme.

Proiectul „Dotarea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara în contextul COVID-19”, cel despre care a vorbit Malița, presupune achiziționarea unor echipamente care ar urma să crească ritmul și eficiența cu care sistemul medical public detectează și tratează cazurile de infecție cu SARS-CoV-2. „Este un proiect foarte important pentru noi, pentru că vom achiziționa aparatură dedicată preponderent pacienților COVID-pozitivi, prin care încercăm practic să îi ajutăm la diagnosticul și tratamentul acestora cât mai rapid. După se va termina pandemia, sperăm cât mai repede, o vom putea utiliza și pentru ceilalți pacienți ai noștri”, a declarat Daniel Malița.

„Mare parte din fondurile obținute prin acest proiect vor fi alocate pentru achiziția unor echipamente de protecție, materiale sanitare de protecție și dezinfectanți, achiziția de kituri de testare PCR pentru pacienții suspecți de COVID. Asta însumează aproximativ o treime din totalul sumelor alocate. Celelalte două treimi vor fi efectiv echipamente medicale de înaltă performanță, majoritatea dedicate clinicilor de Terapie Intensivă. Cumpărăm ventilatoare, monitoare pentru funcții vitale, aparate de anestezie, echipamente pentru secțiile chirurgicale.

Mai este un echipament foarte important, va fi o premieră pentru zona noastră. Vom fi primul spital public care vom deține un echipament de PET-CT, utilizat atât în diagnosticul maladiei COVID-19, cât și a celorlalte forme, mai ales de cancer. Că tot am vorbit de cancer, vreau să rog pacienții oncologici să se prezinte la spital, să nu-și amâne intervențiile și consulturile medicale, pentru că este foarte important acest lucru”, a explicat Malița.

La rândul ei, Olimpia Oprea a vorbit despre cele trei proiecte de depistare a cancerului. Primul, „Fii responsabil de sănătatea ta”, are ca scop depistarea și tratamentul precoce al cancerului de sân, este în valoare de opt milioane de euro și se desfășoară împreună cu un spital din Cluj Napoca. „Un proiect la nivel regional care a început în septembrie anul trecut și se desfășoară pe perioada a trei ani și jumătate până în 31 decembrie 2023. (…) Se intenționează să se desfășoare un program de screening al cancerului de sân prin mamografii gratuite la femeile între 50 și 69 de ani”, a explicat Oprea. Începând cu luna mai, până la 40.000 de femei ar urma să beneficieze de diagnostic și peste 1.300 vor avea realizate investigații complete, la nivelul regiunii de vest, în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad.

Un alt proiect transfrontalier România – Serbia se va finaliza în luna august. În cadrul acestuia se efectuează ecografii tiroidiene gratuite cu scopul de a depista cancerul tiroidian. Ultimul program de screening este pentru cancerul de col uterin, desfășurat în ambulatoriul clinicii Odobescu. Aici, toate femeile între 24 și 65 se pot prezenta pentru a recoltarea gratuită a testului Papanicolau. Mai jos găsiți și detalii despre acestea, dar și numerele de telefon unde se pot face programări:

Proiectul „Dotarea Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara în contextul COVID 19” cod SMIS 141119

Obiectivul general al proiectului – dezvoltarea infrastructurii sanitare a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, prin investitii în dotari necesare pentru a contribui la răspunsul în timp util și eficient al sistemului medical public la criza COVID – 19. Se urmărește asigurarea capacității  adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și de gestionare a crizei sanitare prin modernizarea și tehnologizarea la nivel european a infrastructurii sanitare deficitare a SCMUT, care utilizează în continuare aparatură uzată fizic și moral, prin achiziția de echipamente noi și eficiente, ce aduc atât o creștere calitativă a serviciilor medicale oferite, cât și o creștere  a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale de calitate. Se asigură finanțarea integrală a cheltuielilor eligibile:

–        Valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile (FEDR) de 100%;

–        Contribuția  minimă eligibilă minimă a beneficiarului (buget de stat) este 0%.

Valoarea totală a proiectului este de 29.795.240,00 lei inclusiv TVA distribuiți astfel:

      Partener 1/Lider de proiect – Municipiul Timisoara: 7.715 lei inclusiv TVA reprezentand cheltuieli informare și publicitate și audit financiar;

      Partener 2/ Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara: 29.787.525,00 lei inclusiv TVA reprezentând echipamente de protecție, materiale sanitare, echipamente medicale si cheltuieli salariale management proiect.

Rezultatele proiectului:

      Scăderea cazurior de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu minim 10 %, prin achzitionarea de echipamente de protecție, materiale sanitare și echipamente medicale, respectiv:

  • Microscop automatizat leica DM3000 configurat cu cameră foto MC190HD pentru analize lame histologice
  • Sistem pentru extemporaneu
  • Lampa bactericida UV profesionala
  • Electrocardiograf
  • Ventilator de transport
  • Monitor transport
  • Incalzitor perfuzabil/sange
  • Analizator gaze sanguine (ASTRUP)
  • Trolley de resuscitare
  • Aparat pentru managementul secretiilor
  • Nebulizator cu ultrasunete
  • Trusa de urgența
  • Videolaringoscop
  • Dispozitiv de dezgheþare a plasmei (plasmatherm)
  • Trusa videoendoscopie
  • Sistem vizualizare digitala laparoscopica
  • Sistem chirurgical endoscopic multidisciplinary
  • Masa chirugicala
  • Aspirator chirurgical
  • Echipament electrochirurgie cu sigilare vasculara cu accesorii
  • Autoclav capacitate 60 l.
  • Aparat sigilat pungi sterilizare
  • Set de baza pentru traheostomie
  • Echipament endoscopic pentru ORL (set de baza FESS pediatric
  • Set pentru microchirurgia laringelui
  • Microscop operator pentru caile aerodigestive superioare si chirurgia urechii
  • Set videorinolaringoscop flexibil pentru traheostomii percutanate si intubatii dificile
  • Sistem video 4K 3D
  • Trusa de cofochirurgie – chirurgia surditatii

      2. Scăderea timpului necesar pentru evaluarea și diagnosticul pacienților Covid și nonCovid, creșterea calității actului medical și asigurarea unei protecții adecvate a personalului cu prevenirea infectarilor

„Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest“

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca implementează un Program bi-regional de prevenție care are drept scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de sân. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Valoarea totală este de 38.255.781,03 lei, din care 98% reprezintă cofinanţarea UE. Proiectul are o durată de 39 de luni şi se va finaliza în 31 decembrie 2023.

Principalele rezultate ale proiectului:

-Centru regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân la Cluj-Napoca în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca; Centru regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân la Timişoara în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara; Unitate mobilă achiziţionată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca care va furniza servicii de efectuare de mamografii de atât în regiunea Nord-Vest cât şi în regiunea Vest; Mamograf fix localizat în Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara; Sistem integrat de stocare a imaginilor mamografice utilizat de ambii parteneri de proiect;

-138.000 femei identificate pentru a primi scrisori de invitare în zonele grografice incluse în proiect; 138.000 seturi de broșuri și pliante informative referitoare la programul de screening pentru cancerul de sân și la cum se face mamografia; transport pentru toate femeile care au confirmat participarea la screening si au solicitat sprijin pentru transport;

-40.000 femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani beneficiare ale mamografiei de screening;

-Call center funcțional în cadrul centrului de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân din Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara în regiunea Vest; Registru regional de screening pentru cancerul de sân; Baza de date cu furnizorii de servicii de screening; Planificare saptamânală a furnizării de servicii de screening pe baza de programări;  Campanie de informare, educare şi conştientizare a grupului ţintă la nivelul regiunilor Nord-Vest și Vest. (dr.Daniel Claudiu Malița,Manager Spital Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara și  coordonator medical proiect, dr. Maria-Olimpia Oprea)

Pentru detalii suplimentare şi programări: Telefon:  0748 884 476; 0748 296 606, Email: programari.mamografii.scmut@gmail.com

Programul Național de Depistare Precoce Activă  a Cancerului de Col Uterin prin

efectuarea Testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening populațional. În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara se derulează începând cu data de 12 august 2019 Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin.  BENEFICIARELE  PROGRAMULUI  NAȚIONAL DE SCREENING CANCER COL UTERIN: Programul se adreseaza femeilor în vârstă de 25-64 ani asigurate sau neasigurate dar cu domiciliul în România şi care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, care îndeplinesc următoarele condiţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Programul NU se adresează femeilor care: prezintă absenţa congenitală a colului uterin; prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital. LOCAȚIA: SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENȚĂ TIMIȘOARA, AMBULATORIUL DE OBSTETRICĂ GINECOLOGIE, Timișoara, B-dul 16 Decembrie 1989, nr. 27 ELIBERARE REZULTATE: Rezultatele Testului Babeș Papanicolaou și, acolo unde este cazul, recomandările medicale, se eliberează prin intermediul cabinetelor de ginecologie din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, la 7 zile de la recoltare. PROGRAM DE LUCRU:  LUNI: 8—16, MARȚI: 8—14, MIERCURI: 8—15, JOI: 8—16, VINERI: 8—14. Programări la numărul de telefon: 0256 491 664

Abordări comune pentru eficientizarea diagnosticului precoce și tratamentul cancerului tiroidian în populația ariilor partenere”, eMS code RORS 350

Proiectul „Abordări comune pentru eficientizarea diagnosticului precoce și tratamentul cancerului tiroidian în populația ariilor partenere”, în valoare totală de 1.038.306,00 euro, este cofinanţat în procent de 98% prin Programul Interreg – IPA CBC România-Serbia 2014-2020.

Partenerii proiectului sunt Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Centrul de Sănătate Veliko Gradiste, Republica Serbia. Durata proiectului este de 24 luni (13.08.2019 -12.08.2021)

Principalele obiective ale proiectului:

      Cooperare transfrontalieră activă pentru diagnosticul precoce și tratamentul patologiilor tiroidiene;

      Achiziţia de echipamente medicale pentru cele două instituţii medicale;

      Crearea unui registru regional pentru patologia tiroidiană;

      Modernizarea centrelor medicale regionale implicate în diagnosticul și tratamentul patologiilor tiroidiene.

      Echipamentele medicale achiziționate Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara:

  • Ecograf staționar și ecografe portabile;
  • Sistem de detectare în spectrul subinfraroșu a glandelor paratiroide;
  • Sistem de neuromonitorizare intraoperatorie (NIM);
  • Sistem PCR în timp real (RT-PCR);
  • Turn de laparoscopie;
  • Truse chirurgicale;
  • Sistem de înregistrare video intraoperatorie şi sistem de fotografiere intraoperator;
  • Autospecială medicală pentru screeningul cancerului.

În cadrul proiectului se efectuează ecografii tiroidiene gratuite pentru screeningul cancerului de tiroidă. Programări la telefon 0723 396 351, de luni pâna vineri între orele 8-18.

Comentarii

comentarii