Acasă Cultura O istorie într-un album: “Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul...

O istorie într-un album: “Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii”, culese de Petru Opruţ

DISTRIBUIȚI

Volumul “Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii” semnat de Petru Opruţ ne propune un album retrospectiv, o bijuterie venită din străvechiul sat bănăţean prin care şi-a purtat identitatea, alături de alte valori ale locului. Sunt elemente care se regăsesc astăzi într-o simbioză a culturii populare româneşti. Transmiterea lor s-a realizat între generaţii, dar astăzi asistăm la intervenţii tot mai agresive asupra autenticităţii lor.

În aceste condiţii, prezenta lucrare este o certitudine că satul românesc încă trăieşte şi are resursele de a rezista în faţa modernizării şi globalizării care neagă valorile tradiţiei şi ale culturii populare.

Petru Opruţ scoate la lumină un sat ascuns de lume în culoarul Bistrei bănăţene, Voislova, în care repere i-au fost biserica, şcoala, cimitirul, troiţele, ogorul şi pădurea.

Autorul a reunit în acest volum o bună parte din zestrea lăzilor de zestre ale voislovenilor exprimată în imagini foto, salvând-o de la pieire. Fiecare imagine din album reprezintă o realitate.

Românii simt că se bucură româneşte, mai ales la apariţia unor cărţi ce se constituie în documente care să ne reamintească de faptul că suntem români.

Cartea a apărut la Editura NAGARD, Lugoj, în anul 2011.

Comentarii

comentarii