Acasă Politica O lege a suveranității naționale?

O lege a suveranității naționale?

DISTRIBUIȚI

Și de ce nu? Este suficient ca suveranitatea să fie prevăzută în Constituție? Este suficient ca demnitarii să fie obligați să jure că vor respecta suveranitatea statului român? Este suficient să facem parte din cea mai puternică alianță politică și militară a lumii, pentru ca suveranitatea noastră să fie garantată? S-a dovedit că nu. Poate că nu vine nimeni să ne ia suveranitatea cu japca. Poate că nu ne forțează nimeni cu pistolul la tâmplă să renunțăm la atribute ale suveranității. Dar ce se întâmplă dacă noi înșine o facem, așa cum s-a mai întâmplat în istorie? Poate că, din această perspectivă, este nevoie de o lege specială a suveranității. Dar cine să o facă?

Avocatul Dan Chitic este sceptic în ceea ce privește consistența și forța voinței politice care s-ar putea manifesta în acest sens la nivelul partidelor sau al Parlamentului. El crede că cetățenii înșiși ar trebui să solicite acest lucru. Utilizând prevederile articolului 74 de Constituție. Conform acestui articol, o inițiativă cetățenească, care să beneficieze de adeziunea a minimum 100.000 de persoane, adeziune exprimată în anumite condiții, ar fi calea cea mai potrivită de urmat. E posibil?

Eu cred că numai prin exprimarea în forță a adeziunii unui număr foarte mare de cetățeni le poate fi impusă parlamentarilor din diferite partide o soluție legislativă de acest fel. Eu cred că numai sub o presiune formidabilă, exprimată fără echivoc de un număr mult mai mare de cetățeni decât acel minimum de 100.000 de mii prevăzut de Constituție, grupurile parlamentare și parlamentarii înșiși vor fi constrânși să voteze o asemenea lege într-o proporție de minimum două treimi din numărul lor total. Încă o dată insist: presiunea trebuie să fie cu adevărat formidabilă.

Și iată de ce. O lege a suveranității naționale lezează interesele tuturor celor care au de profitat și profită de pe urma îngrădirii sau chiar amputării atributelor suverane ale statului. De pildă dacă oprești cu desăvârșire defrișările de păduri pentru o perioadă de mai mulți ani, din dorința de a lăsa fondul forestier să-și revină, sau dacă doar oprești exporturile de masă lemnoasă brută, lezezi interesele multor societăți comerciale, din care unele, cum este Schweighofer, au o putere uriașă asupra autorităților statelor din care provin sau chiar asupra autorităților statului român. Și, implicit, influența lor se exercită și asupra unor parlamentari.

Vă mai amintiți întreaga nebunie generată de iresponsabila autorizație de mediu care a  fost dată pentru declanșarea exploatării de cianuri a perimetrului Roșia Montană? Atunci au existat destul de mulți parlamentari și chiar și un prim-ministru, în persoana lui Victor Ponta, care s-au pronunțat deschis în favoarea exploatării. Și, cu ajutorul lui Ponta, în prezent există pe rol un proces împotriva statului român, căruia i se cer despăgubiri de miliarde de dolari. Cu chiu cu vai, la limită, Parlamentul a reușit atunci să-și impună voința și chiar să desfășoare o amplă anchetă, din care au rezultat capete de acuzare, puse cu toată documentația din spate la dispoziția Parchetului General. Care Parchet General nu a mai reacționat în niciun fel apărând interesele statului român.

Sau își mai amintește cineva de tentativa pe care eu am făcut-o, în calitate de senator, propunând un proiect de lege prin care serviciilor secrete să le fie interzis să dețină societăți comerciale sau ONG-uri? Am fost literalmente călcat în picioare și de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga. Semn că interesele serviciilor secrete se exercită în forță de câte ori e necesar, chiar prin intermediul unor parlamentari.

Mai recent s-a dus o teribilă bătălie tot în Parlamentul României privind legea offshore. O bătălie pierdută de statul român. Și, după cum poate oricine observa, deja societățile străine care vor exploata în beneficiul propriu uriașele zăcăminte de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre își fac de dimineața până seara reclamă pe posturile naționale de televiziune, o reclamă mincinoasă, prin care ni se spune că România va deveni astfel independentă energetic. Dar nu ni se spune cum. De vreme ce statul român  nu va beneficia gratuit sub, formă de cotă din produsul realizat, nici măcar de un metru cub de gaz natural.

Dar despre mafia europeană a deșeurilor, cu interese uriașe în România, pe care o transformă treptat într-o groapă de gunoi a Europei, ce putem spune? Ce putem spune altceva decât faptul că asemenea operații nu pot fi realizate fără complicitatea multor autorități ale statului așa-zis suveran, care, la rândul lor, își deleagă o parte dintre sarcini unor parlamentari iresponsabili?

Exemplele pot din nefericire continua. Dar mă opresc aici, oferindu-vă două linkuri pe care, dacă le accesați, puteți afla mai multe despre această inițiativă, care, după părerea mea, crește pe zi ce trece și ne aduce speranța că poate va deștepta suficienți români, mult mai mulți decât 100.000, pentru ca legea suveranității să ajungă vreodată să fie votată în Parlamentul României. Până una alta, e timpul unei dezbateri responsabile și este timpul ca cetățenii înșiși să propună acele domenii și acele reglemetări, care nu pot lipsi dintr-un act normativ, care ne poate proteja nu numai indentitatea, ci și suveranitatea.

LEGEA SUVERANITATII – Avocatul Dan Chitic propune un act normativ scris exclusiv de cetateni

Dan Chitic a declanșat un demers fulminant: ”Legea SUVERANITĂȚII” – vor fi reacții dure!

LEGEA SUVERANITĂȚII. MODIFICARI DE ULTIMĂ ORĂ – Subminarea economiei naționale se va pedepsi cu până la 25 de ani de închisoare

 

 

Comentarii

comentarii