Acasă Cultura O lume dincolo de o simplă imagine: realitatea augmentată de la Institutul...

O lume dincolo de o simplă imagine: realitatea augmentată de la Institutul Francez din Timișoara

1086
DISTRIBUIȚI

În această perioadă, la Institutul Francez din Timișoara, puteți descoperi o lume dincolo de o simplă imagine: realitatea augumentată.

România se alătură celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional al Culturilor Digitale Novembre numérique/noiembrie Digital, lansat de Institutul Francez din Paris, care se desfășoară pe cinci continente, între 1 și 30 noiembrie. 

În cadrul festivalului, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde și webinarii dedicate creației digitale sub toate formele: realitate virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată, tehnologii de ultimă generație etc. 

Evenimentul se va desfășura într-un format mixt (online și offline). Publicul va putea urmări toate activitățile organizate de către echipele Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fără a ține cont de restricțiile geografice care existau în anii precedenți.  

Una dintre temele din acest an este realitatea augmentată.

La mediateca Institutului Francez din Timișoara, puteți descoperi o lume dincolo de o simplă imagine: realitatea augumentată. Cartea pop-up „Acqua Alta – trecând prin oglindă” creată de compania franceză Adrien M et Claire B propune o modalitate extrem de rafinată de a experimenta noile tehnologii prin îmbinarea realității augmentate cu grafica, muzica și coregrafia. Și deja faimoasele „soirées pyjama” inițiate de mediateca Institutului Francez din Timișoara vor fi dedicate în luna noiembrie artei digitale. În cadrul evenimentului, cei mici vor descoperi o serie de cărți cu povești a căror lectură va fi îmbogățită cu ajutorul realității augmentate. Serile în pijamale vor avea loc atât online, în 13 noiembrie, cât și offline, în 26 noiembrie, în măsura în care condițiile sanitare o vor permite.

Un alt focus important îl reprezintă benzile desenate și legătura lor cu lumea digitală. La Timișoara, copiii pot învăța online cum să creeze un personaj memorabil de bandă desenată, împreună cu îndrăgitul ilustrator pentru copii Dan Ungureanu, în 19 noiembrie.

Un alt atelier, destinat adolescenților, prevăzut în 24 octombrie, online, are ca subiect realizarea unei benzi desenate virtuale, cu ajutorul unei aplicații special concepute pentru acest scop de Biblioteca Națională a Franței. Pentru a celebra Anul benzilor desenate în Franța, Institutul Francez din Paris propune expoziția „Machines à Bulles” care pune în valoare formele inovatoare ale benzilor desenate prin intermediul a 24 de opere ce ilustrează noi experiențe de lectură, oferite grație digitalului.

O selecție de jocuri video inspirate de benzi desenate vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale Institutului Francez la Cluj, Institutului Francez la Iași și Institutului Francez la Timișoara pe tot parcursul lunii noiembrie.

În 20-22 noiembrie, Institutul Francez se alătură hackaton-ului „Unihack 2020”, organizat de Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare) și de Banat IT.

Proiectul, care vizează conceperea și implementarea de soluții software sau hardware pentru probleme civice, sub îndrumarea unor mentori experimentați, a fost premiat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România în cadrul concursului de proiecte „Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor”.

Accesul la toate activitățile din cadrul Noiembrie Digital se face pe bază de rezervare.  Pentru mai multe detalii, accesați paginile de Facebook ale Institutului Francez.

Comentarii

comentarii