De aproape cinci ani o mamă și fiica sa așteaptă ca justiția să le facă dreptate. Și să le aducă o alinare, după ce fostul soț al femeii și tatăl fetiței a decedat într-un accident de muncă.
În luna august se împlinesc cinci ani de când Ovidiu-Mihai Balaci a murit electrocutat în timp ce muncea pe un stâlp de curent, pe o stradă din Timișoara. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, este angajat al unei firme de mentenanță internet. El lucra alături de un coleg pe un stâlp de curent de pe strada Alexandru Vlahută s-a electrocutat și a rămas prin în hamul de protecție, în stare de inconștiență. Echipajul medical ajuns de urgență la locul incidentului a început imediat manevrele de resuscitare. Bărbatul, aflat în stop cardio-respirator, a fost stabilizat și transportat, în stare gravă, la Spitalul Județean Timișoara, unde a decedat.
Anchetă deschisă în acest caz de Poliția Timiș și de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș nu s-a finalizat nici până acum. Deși cauzele accidentului au fost stabilite, procurorul de caz nu a reușit nici până acum să stabilească vinovații.
Ovidiu-Mihai Balaci, angajat al firmei Rovitel SRL (firmă deținută de mama sa și radiată între timp), efectua o lucrare de întindere a unei fibre optice pentru Telekom Romania Communication SA. A urcat pe o scară rezemată de un stâlp de beton al E-Distribuție Banat SA, iar la un moment dat, colegul său a văzut să stă nemișcat, atârnat în hamul de protecție, cu capul pe spate. Colegul a verificat dacă scara este sub tensiune și a urcat încercând să îl ajute. Cum nu a obținut nici o reacție din partea lui Ovidiu, l-a ținut în brațe până la sosirea echipajului de salvare, chemată printr-un apel la 112 de un trecător. Ovidiu a fost stabilizat și transportat, în stare gravă, la Spitalul Județean Timișoara, unde a decedat.
Echipajul de poliție, sosit de urgență la fața locului, a solicitat angajaților E-Distribuție Banat SA verificarea prezenței tensiunii pe stâlpul rețelei. S-a constatat lipsa tensiunii, dar, continuând verificările, s-a determinat că pe firul purtător al unei fibre optice era tensiune. Fibra optică aparținea companiei RDS & RCS SA, iar echipa E-Distribuție Banat SA a constatat că din cauza montării incorecte a fibrei optice la cârligul branșamentului electric al unei case, și datorită condițiilor meteo și a vegetației din zonă, cablul branșamentului electric a suferit o deteriorare a izolației care a permis apariția tensiunii pe firul purtător al fibrei optice.
Din cauză că Ovidiu-Mihai Balaci nu purta echipament de protecție, el s-a curentat în momentul în care a atins fibra optică și firul purtător al acesteia.
În urma anchetei s-a constatat și că lucrarea de montare a fibrei optice pe stâlpii aparținând S.C. E-Distribuție Banat S.A. era ilegala deoarece nu există niciun contract între S.C. E-Distribuție Banat S.A. și S.C. Telekom România Communication S.A.
Raportul întocmit de inspectorii ITM Timiș au stabilit ca răspunzători pentru producerea tragicului eveniment sunt conducerea RDS & RCS SA, Rovitel SRL, Telekom România Communication S.A. și victima Ovidiu-Mihai Balaci.
RDS & RCS SA a fost amendată contravențional cu 8.000 de lei, Rovitel SRL a primit un avertisment, iar Telekom România Communication S.A. a primit o amendă de 8.000 de lei.
În luna februarie 2020, procesul verbal de cercetate întocmit de ITM Timiș a fost trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru identificarea responsabilităților și persoanelor prezumate a fi vinovate.
Procurorii nu au reușit nici acum, la cinci ani de la tragicul accident, să stabilească gradul de vinovăție a celor implicați. Iar de suferit are familia victimei. Fetița lui Ovidiu are mari probleme de sănătate, iar mama ei face cu greu față cheltuielilor. Iar ajuta enorm ca instanța să stabilească vinovații, iar aceștia să plătească pentru faptele lor.
La tragicul accident de adaugă și povestea dramatică a familiei victimei. Firma la care lucra Ovidiu, aparținând mamei sale, a fost radiată. Și cum bunica nu și-a recunoscut niciodată nepoate, nici vorbă de vreo alinare sau ajutor din partea acesteia.
Nici una dintre firmele găsite vinovate de ITM nu a contactat familia victimei, dacă nu pentru a le acorda despăgubiri, dar măcar pentru a le transmite condoleanțe. Avocatul familiei este și el contrariat de modul în care se desfășoară procesul, de tergiversarea luării unei decizii și spune că dosarul se îndreaptă spre decizia de casare a cazului.
Vinovații trebuie însă să răspundă.