Acas─â Editorial O minune de om: doctor Virgil Musta, din Banat

O minune de om: doctor Virgil Musta, din Banat

12908
DISTRIBUIȚI

Am sim╚Ťit nevoia s─â scriu despre un domn, un OM, din categoria fiin╚Ťelor superioare despre care se va mai vorbi mult─â vreme. Se spune c─â pe oameni ├«i cunoa╚Ötem ├«n dou─â situa╚Ťii: la petrecere ╚Öi la necaz. Acum, a venit vremea analizelor la necaz, pentru c─â nu am putea numi altfel ceea ce tr─âim acum. Pe l├óng─â situa╚Ťia generat─â de Coronavirus, argumentat─â, cu toate normele ╚Öi restric╚Ťiile ce se impun de c─âtre Guvern, Parlament, Pre╚Öedin╚Ťie ╚Öi medici, mai sunt o mul╚Ťime de situa╚Ťii de analizat, compuse din argumente sociale, economice, psihologice, umane, de comunicare, atitudine ╚Öi reflexe.

Domnul doctor Virgil Musta este dintr-o familie veche de intelectuali din Banat, la fel ca fratele s─âu, tot medic, cu r─âd─âcini ├«n Banatul de Munte, la Oravi╚Ťa. Tat─âl s─âu, regretatul Horia Musta, avocat, a fost unul dintre fondatorii PNL Timi╚Ö (1990!), o familie cu un bagaj intelectiv ╚Öi cultural bogate.

De ce ├«i dedic aceste r├ónduri? Doresc s─â-i omagiez calitatea uman─â, dar ╚Öi pe cea profesional─â. ╚śtim c─â medicii au depus jur─âm├óntul lui Hippocrate, c─â au obliga╚Ťia etic─â a d─âruirii c─âtre pacien╚Ťi, dar modestia acestui om impresioneaz─â ├«n plus. Cu mare dificultate, la Bucure╚Öti, s-a admis c─â tratamentul practicat la Spitalul ÔÇŁVictor Babe╚ÖÔÇŁ din Timi╚Öoara (nota bene: dat├ónd din 1956!) a dat rezultate. To╚Ťi pacien╚Ťii interna╚Ťi aici, diagnostica╚Ťi cu Coronavirus, au fost declara╚Ťi vindeca╚Ťi! Am v─âzut, cu mare am─âr─âciune (inclusiv una jurnalistic─â) cum la interviurile luate domnului doctor Musta, pe burtiera ecranelor de televiziune, scria numele s─âu, al spitalului, f─âr─â men╚Ťiunea ÔÇŁTimi╚ÖoaraÔÇŁ, un alt spital, cu acela╚Öi nume, fiind ╚Öi ├«n Bucure╚Öti. Nu este vorba aici de orgolii, ci de RESPECT.

Doctorul Virgil Musta a aplicat un tratament ├«n care a inclus, de la bun ├«nceput, un medicament folosit ├«n tratamentul pentru SIDA, iar eu nu voi intra ├«n detaliile medicale, aceasta fiind tema speciali╚Ötilor. Dar acest medic modest ╚Öi calm, elegant, nu a creat panic─â ├«n nicio comunicare asumat─â, nu a ÔÇŁcertatÔÇŁ pe nimeni c─â nu ar ╚Öti mai bine ╚Öi mai repede ceea ce trebuie f─âcut. Interven╚Ťiile sale mediatizate au ar─âtat c─â ├«ncrederea ├«n medici, mai ales ├«n situa╚Ťii de acest fel, este esen╚Ťial─â. A transmis, f─âr─â a se l─âuda, f─âr─â emfaz─â ╚Öi f─âr─â arogan╚Ť─â, c├ót este de important ca ├«n cuvinte pu╚Ťine, ├«n fraze bine echilibrate, informa╚Ťiile de care era nevoie. Familiile celor diagnostica╚Ťi, dar ╚Öi oamenii interesa╚Ťi de aceast─â tem─â at├ót de important─â, acum, au putut s─â ├«n╚Ťeleag─â, cu o minte deschis─â, ce este de f─âcut.

Nu a strigat, nu a def─âimat pe nimeni, nu a strivit ├«n cuvinte, nu a cerut imposibilul. A vorbit despre situa╚Ťia aceasta, ca despre o tem─â ce ne revine, deopotriv─â, tuturor. A comunicat inteligent. Nu ╚Ötim c├ót de bine s-a f─âcut ├«n╚Ťeles…

Timi╚Öorenii se comport─â cu decen╚Ť─â, chiar dac─â nu de mult, ├«n urm─â cu c├óteva zile, au mai fost ╚Öi ni╚Öte momente hilare, prin magazine….

╚śtiu c├óteva familii care i-ar scrie domnului doctor Musta: ÔÇŁDomnului doctor, cu dragoste!ÔÇŁ

Comentarii

comentarii