Acasă Actualitate O mutare înţeleaptă. Liceul Lenau, în extensie, în locul Colegiului „I. Mincu”

O mutare înţeleaptă. Liceul Lenau, în extensie, în locul Colegiului „I. Mincu”

DISTRIBUIȚI

O veste bună a venit din partea CLT, care a adoptat în unanimitate, în plenul de marţi, mutarea elevilor pre-liceeni din actualul spaţiu închiriat de la RATT cu 3.600 de euro lunar, în clasele Colegiului „I. Mincu” de pe strada Gheorghe Lazăr.

Este o mutare binevenită din mai multe motive, în primul rând, pentru că „şcoala-mamă”, Liceul N. Lenau, se află tot pe strada Gheorghe Lazăr, astfel că dascălii pot face naveta mult mai uşor între cele două corpuri de şcoli, iar părinţii care au copii în clase diferite (preşcolar, primar, gimnaziu sau liceu) îşi pot avea mai uşor grijă de prunci, fiind în şcoli apropiate.

Pe de altă parte, se luaseră deja decizii ca în unităţile şcolare cu „densitate” redusă de elevi să se opereze comasări cu alte clase din alte şcoli. Iar la „Mincu” cam aceasta era situaţia.

Pe de altă parte, deloc de neglijat, este aspectul cu chiria. Să dai circa 40 de mii de euro pe an la RATT pentru săli de clasă improvizate, era un cadou prea mare al PMT pentru o „gaură neagră”.

Desigur, părinţii elevilor de aici, dar şi profesori ai colegiului tehnic au protestat la Inspectoratul Şcolar, pentru că urmează redistribuirea copiilor la alte trei unităţi şcolare din municipiu.

Părinţii şi profesorii de la Colegiul „I. Mincu” care au participat la discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au înţeles faptul că avizul pe care urmează să-l dea IŞJ la mijlocul lunii decembrie este un aviz care va fi dat ţinând cont de elementele ulterioare.

„Dumnealor au înţeles apelul nostru la calm, argumentele noastre să le analizeze, să fie corecţi, să nu creeze o stare de panica în rândul celorlalţi colegi. Să fie convinşi că ne întoarcem pe un calendar în a purta discuţii cu reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor. Prin orice formă de restructurare a reţelei şcolare mergem înspre mai bine, nu înspre mai rău. Este firesc să fie nemulţumiţi, să fie îngrijoraţi, dar este foarte important să comunice, iar la final decizia să fie luată atunci când avem convingerea că ce este în plus cântăreşte mai mult. Am spulberat o parte din îngrijorările pe care le-au avut. Am încercat să pornim de la elevi, să le spunem că elevii sunt importanţi pentru noi, că nu vor pleca la mai rău. Fac un apel la calm. Profesorii se duc în unităţile de învăţământ unde se duc şi elevii. Din punct de vedere financiar, nu se va întâmpla nimic. Până în 14 decembrie avem acţiuni de monitorizare, vom merge prin unităţile de învăţământ, vom verifica spaţiile, vom face analize, apoi vom trimite un răspuns Primăriei Timişoara”, spune inspectorul şcolar general de Timiş, Aura Danielescu.

***

În plenul Consiliului Local Timi?oara s-a decis marţi „reorganizarea prin divizare totală” a Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. Dascălii de aici susţin că motivele desfiinţării liceului sunt nefondate, instituţia având rezultate bune şi programe europene în derulare.

CLT a decis: clasele primare şi gimnaziale de la „Mincu” vor fi preluate de Şcoala Gimnazială nr. 24; clasele cu profil tehnologic vor fi preluate de Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”; clasele cu profil de arhitectură vor fi preluate de Liceul de Arte Plastice; iar clasele cu profil de construcţii vor fi preluate de Colegiul Tehnic de Vest.

În imobilele rămase disponibile, pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20 vor fi mutate clasele de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” care funcţionează acum pe Intrarea Doinei, într-un spaţiu al RATT, pentru care Primăria Timişoara plăteşte o chirie lunară de peste 3.600 de euro – arată HCLT.

La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” învaţă acum 1.000 de elevi, dintre care 600 sunt la liceu.

Comentarii

comentarii