Acasă Economic O nouă abordare a dezvoltării sectorului IT&C regional

O nouă abordare a dezvoltării sectorului IT&C regional

DISTRIBUIȚI

Adoptarea şi implementarea conceptului de cluster

La TImișoara a fost lansat marți, 23 noimenrie, proiectul Cluster2Success, implementat de Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software – filiala Timişoara (ARIES-TM) în parteneriat cu Centrul Regional de Cercetare şi Dezvoltare în Ştiinţe Naturale şi Ştiinţe ale Materiei, (DEAK) Szeged. Proiectul se adresează companiilor din domeniul IT&C din partea sudică a zonei de frontieră România-Ungaria (judeţele Timiş, Arad Csongrad şi Bekes). Durata de implementare a proiectului este de 12 luni, în perioada noiembrie 2010-octombrie 2011. Proiectul urmăreşte întărirea cooperării transfrontaliere dintre firmele active în domeniul IT&C din judeţele Arad, Timiş, Bekes şi Csongrad, la nivelul relaţiilor comerciale, al transferului tehnologic şi al inovării şi prin stimularea participării comune la proiecte de cercetare în vederea stabilirii de relaţii transfrontaliere la nivelul clusterelor IT. Componenta inovativă a proiectului constă în dezvoltarea şi utilizarea unor instrumente de facilitare a identificării de parteneri (evenimente de tip „match-making”), destinate firmelor participante şi în accentul pus pe sprijinirea internaţionalizării afacerilor. Colaborarea business-to-business va fi facilitată prin dezvoltarea unei platforme web care va conţine o bază de date a firmelor beneficiare şi un instrument de match-making online. Acesta va permite crearea unor profile de prezentare a firmelor, în vederea creşterii vizibilităţii şi a oportunităţilor de colaborare. Platforma va constitui punctul de întâlnire al cererii şi ofertei existente de ambele părţi ale frontierei, atât din punct de vedere comercial, cât şi din punct de vedere tehnologic.
În cadrul proiectului se vor derula, pe ambele părţi ale frontierei, activităţi precum: conferinţe şi workshop-uri orientate pe discutarea şi adoptarea conceptului de cluster, vizând o nouă abordare a dezvoltării sectorului IT&C regional; evenimente de tip match-making organizate în România şi Ungaria, între firme din domeniul IT sau între firme din domeniul IT şi firme furnizoare de servicii pentru acestea; traininguri şi seminarii axate pe teme de interes major pentru firmele din domeniul IT&C, precum internaţionalizarea afacerilor sau asigurarea calităţii produselor software; generarea unor fluxuri informaţionale transfrontaliere şi facilitarea schimburilor de bune practici. Principalele rezultate aşteptate sunt creşterea nivelului de cooperare transfrontalieră, atragerea a cel puţin 200 de reprezentanţi de afaceri participanţi la acţiunile proiectului, realizarea de profile pentru internaţionalizare pentru 40 de firme din România şi 40 de firme din Ungaria, dezvoltarea de parteneriate transfrontaliere de afaceri și tansferul de bune practici între instituţii
ARIES România este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care are în componenţă peste 270 de membri la nivel naţional. Asociaţia este organizată în patru filiale zonale: Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova. Începând cu septembrie 2004, ARIES a venit mai aproape de membrii săi, prin constituirea filialei din Timişoara – ARIES-TM şi are drept scop promovarea, protejarea şi dezvoltarea industriei IT&C credibile şi prospere în Zona de Vest a României. ARIES-TM are 56 de membrii cu rezultate remarcabile în domeniul software şi electronică şi 4 Universităţi de profil tehnic. Competenţele firmelor membre din Zona de Vest acoperă toate domeniile industriei IT&C, de la dezvoltarea de aplicatii software şi web – aplicaţii business – la robotică şi inteligenţă artificială, de la producerea de echipamente electronice la serviciile unor dealeri autorizaţi sau firme cu profil mixt.

Comentarii

comentarii