Acasă Eveniment O persoană ar fi produs un prejudiciu de peste 700.000 de lei...

O persoană ar fi produs un prejudiciu de peste 700.000 de lei Casei de Pensii Timiș. A ajutat, timp de cinci ani, zeci de persoane să își falsifice vechimea de muncă

823
DISTRIBUIȚI

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a trimis în judecată o persoană care, timp de aproape cinci ani, a săvârșit zeci de infracțiuni de înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din ultima categorie sunt și cele mai multe capete de acuzare, 79. Ajutând 35 de persoane să își falsifice vechimea în muncă, persoana respectivă a produs un prejudiciu de 722.448 lei Casei de Pensii Timiș.

Mai exact, explică procurorii, persoana respectivă a ajutat, între 20 octombrie 2015 și 18 mai 2020, 35 de persoane să depună cereri de pensionare la Casa Județeană de Pensii Timiș, după ce le-a stabilit „scriptic” domiciliul în județ. Inculpatul ar fi folosit inclusiv adeverințe false prin care să le ateste „vechimea în muncă”. Acum, procurorii continuă cercetările, având indicii că există și alte persoane care au procedat în aceeași manieră.

Conform unui comunicat al parchetului, învinovățitul ar fi săvârșit: „33 (treizeci și trei) de infracţiuni de complicitate la înșelăciune, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 244 alin. 1 și 2 C.pen., 2 (două) infracțiuni de complicitate la tentativă la înșelăciune, prev. de art. 32 alin. 1 rap. la art. 48 alin. 1 și art. 244 alin. 1 și 2 C.pen. și 79 (șaptezeci și nouă) de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 C.pen., totul cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.”.

Concret, continuă procurorii, „în intervalul 20.10.2015 – 18.05.2020, inculpatul a ajutat un număr de 35 de persoane să depună la Casa Județeană de Pensii Timiș cereri de pensionare, în urma cărora au fost emise decizii de pensionare, fiind stabilite diferite sume de bani cu titlu de pensie,  după ce în prealabil le-a ajutat pe acestea să își stabilească scriptic domiciliul pe raza județului Timiș în perioada în care au depus cererile de pensionare, pentru a putea fi depuse la Casa Județeană de Pensii Timiș, folosind în acest sens adeverințe falsificate de inculpat prin care s-a atestat în mod nereal că respectivele persoane au avut vechime în muncă, respectiv s-a atestat în mod nereal că au fost angajați ai unor societăți, inducând astfel în eroare Casa Județeană de Pensii Timiș, cu scopul de a obține sume de bani cu titlu de pensii în mod injust și cauzând o pagubă Casei Naționale de Pensii Publice în cuantum total de 722.448 lei”.

O parte din prejudiciu a fost deja recuperat pe parcursul urmăririi penale, prin restituirea către Casa Județeană de Pensii Timiș a sumelor de bani încasate ilegal de către beneficiari. În continuare, procurorii efectuează cercetări pentru fapte de aceeași natură, existând indicii că mai multe persoane au procedat în maniera descrisă mai sus.

„Precizăm că trimiterea în judecată nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție, inculpatul fiind prezumat nevinovat până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare”, menționează procurorii, la finalul comunicatului.

Comentarii

comentarii