Acasă Actualitate O persoană din Elveţia a murit la o săptămână după vaccinare împotriva...

O persoană din Elveţia a murit la o săptămână după vaccinare împotriva Covid-19 cu serul Pfizer/ BioNTech

DISTRIBUIȚI

O persoană din Elveţia care a fost între primele din ţară vaccinate împotriva Covid-19 cu serul Pfizer/ BioNTech a murit, au anunţat miercuri oficialii cantonului Lucerna fără a explica însă dacă decesul este legat de administrarea dozei.

Vaccin coronavirus. Un purtător de cuvânt a spus că acest caz este cunoscut şi că problema a fost raportată Swissmedic, organismuld e reglementare a medicamentelor. Nu au fost oferite detalii, nici legat de perioada de la inoculare până la deces, scrie Reuters, citat de News.ro.

Primele vaccinări din Elveţia au avut loc în Lucerna, săptămâna trecută, iar vaccinul dezvoltat de Pfizer cu partenerul german BioNTech este administrat cu prioritate persoanelor vârstnice.

Elveţia, care a aprobat pentru moment doar utilizarea vaccinului Pfizer/ BioNTech, a primit 107.000 de doze şi anul viitor va primi câte 250.000 pe lună.

Pfizer şi Swissmedic nu au oferit, deocamdată, detalii.

Milioane de doze din acest vaccin au fost administrate deja în mai multe ţări din lume. În urma administrării au apărut câteva reacţii alergice, la fel şi în cazul administrării vaccinului dezvoltat de Moderna, însă fără a pune vieţi în pericol.

Elveţia va trebui să decidă pe cine să salveze în eventualitatea că va fi colpleşită de pandemia de coronvirus, cum s-a întâmplat şi în Italia, în primul val pandemic. Medicii elveţieni ar putea fi nevoiţi să aplice criterii de triaj al pacienţilor, arată ziarul La Stampa.

Potrivit unui document întocmit de Academia Elveţiană de Ştiinţe Medicale şi de Societatea Elveţiană de Medicină Intensivă în vigoare din 20 martie, dar care nu a fost adoptat oficial şi intitulat „Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse”.

„Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoţită de cel puţin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficienţă renală cronică în stadiul III, insuficienţă cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 şi supravieţuire estimată la mai puţin de 24 de luni”.

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admişi la reanimare sunt mai grave. Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranţă de viaţă mai mică de 12 luni, demenţă severă, insuficienţă cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final„, potrivit ziarului La Stampa.

Comentarii

comentarii