Acasă Actualitate O platformă a Primăriei Timișoara, cea pentru eficientizarea energetică a blocurilor, dată...

O platformă a Primăriei Timișoara, cea pentru eficientizarea energetică a blocurilor, dată drept exemplu

DISTRIBUIȚI

Joi, 16 martie, reprezentanții Primăriei Timișoara se laudă cu faptul că…. vor fi lăudați cu modul de implementare al unui proiect. Vorbim de platforma primăriei de tip OSS (One-Stop-Shop) din cadrul programului de eficientizare energetică a locuințelor, realizată ca parte a proiectului „PadovaFIT Expanded”, în care sunt implicate mai multe orașe europene și la care Timișoara a aderat în 2014. Această platformă ar urma să fie dată drept exemplu la nivel național în cadrul unei conferințe de luna viitoare.

„Astăzi, în cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței Digitalizare și eficiență energetică, reprezentanții Primăriei Timișoara prezintă rezultatele obținute de municipalitate prin proiectul «PadovaFIT   Expanded – ExpandingPadovaFIT! Home Solutions». Acest proiect va fi diseminat ca exemplu de bună practică și la evenimentul național Creșterea eficienței energetice prin soluții financiare sustenabile – Mecanisme și instrumente financiare pentru operaționalizarea strategiilor și planurilor de acțiune în domeniul eficienței energetic, care va avea loc la București, în data de 4 aprilie 2023”, spun mai exact reprezentanții primăriei.

Mai exact, prin implementarea proiectului, Timișoara a devenit singurul oraș din România care a dezvoltat un ghișeu unic (One-Stop-Shop – OSS) dedicat serviciilor de renovare a locuințelor. „Acest ghișeu unic oferă informații, îndrumare și consiliere celor interesați de renovarea locuințelor și de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. De asemenea, acționează ca un hub informațional, conectând diversele categorii socio-profesionale implicate în procesul de renovare și reabilitare energetică: proprietari, finanțatori, furnizori de servicii, constructori, instituții publice etc”, explică reprezentanții municipalității.

Ghișeul unic poate fi accesat pe site-ul Primăriei Timișoara, la linkul: https://oss.primariatm.ro/. Până în prezent, ghișeul virtual a înregistrat aproape 1.500 de vizitatori unici și peste 2.200 de accesări.

În cadrul proiectului „PadovaFIT   Expanded” – „ExpandingPadovaFIT! Home Solutions”, Timișoara a avut ca parteneri Municipalitatea Padova (Italia) (lider de proiect), Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Sinloc – Sistema Iniziative Locali SpA (Italia), Sogesca S.R.L. (Italia), Forum per  la Finanza Sostenabile (Italia), Climate Alliance (Belgia) și Agenția pentru Energie din Plovdiv (Bulgaria). Alături de Timișoara, orașele Smolyan și Vidin din Bulgaria vor dezvolta sisteme similare, pe baza experienței împărtășite de orașul Padova care a implementat deja sistemul la nivel local.

Comentarii

comentarii