A treia retrospectivă de la Ceau, Cineclub! din acest an propune între 25 şi 27 aprilie, la Cinema Studio, o serie inedită de cinci filme de ficţiune slovene şi italiene pe tema graniţei, selectate dintr-un amplu proiect care face parte din Programul Oficial GO25! – Capitală Europeană a Culturii 2025, implementat împreună de oraşele Nova Gorica (Slovenia) și Gorizia (Italia).
Spectatorii vor putea să descopere două filme celebre realizate de doi dintre cineaştii sloveni emblematici din perioada fostei Iugoslavii, Karpo Godina şi France Štiglic, un important film al unui mare regizor italian mai puţin cunoscut, Luigi Zampa, şi două filme recente, selectate la festivaluri de top şi regizate de autori din noua generaţie, Gregor Božič (Slovenia) şi Laura Samani (Italia).
Programul şi biletele sunt disponibile pe site-ul Cinema Studio. Filmele vor fi prezentate de curatoarea slovenă Jasna Pintarič, invitata specială a retrospectivei, şi Ionuţ Mareş, directorul artistic al Ceau, Cinema!
Evenimentul de la Timişoara, primul oraş din turneul european al retrospectivei intitulate „Graniţa în film şi istorie”, este co-organizat de Ceau, Cinema! şi unul dintre partenerii săi internaţionali din 2024 şi 2025, Centrul Kinoatelje, dedicat audiovizualului şi serviciilor interculturale. Centrul activează deopotrivă în Nova Gorica și Gorizia, care au fost parte dintr-un singur oraș până la trasarea graniței dintre Iugoslavia și Italia, în 1947.
Retrospectiva „Graniţa în film şi istorie” oferă o explorare cinematografică a istoriei complexe a regiunilor de graniță ale Europei. Proiectul invită publicul să pătrundă în moștenirea bogată și multiculturală a acestor zone transfrontaliere. Printr-o selecție diversă de filme, retrospectiva provoacă percepția tradițională asupra granițelor ca simple diviziuni, prezentându-le în schimb ca spații de tranziție, schimb și fuziune culturală.
Selectat la Locarno, filmul cult „Boogie roşu” (“Red Boogie”, 1982), realizat de unul dintre cei mai importanţi regizori şi director de imagine sloveni, Karpo Godina, este o poveste tragicomică despre relația dintre artă, politică și viața de zi cu zi. La scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, autoritățile trimit pe teren un grup de muzicieni, însărcinați ca prin muzica lor să ridice moralul în cooperativele agricole, brigăzile de muncă și pe șantiere în timpul primului plan cincinal socialist. În timp ce încearcă să distreze masele, tinerii muzicieni se află într-o dilemă: și ei trebuie să fie reeducați într-o tinerețe socialistă conștientă, deoarece jazzul, genul lor de muzică preferat, este considerat imperialist.
Povestea din „În acea zi frumoasă” („One Fine Day”, 1962), realizat de marele regizor sloven France Štiglic, este plasată într-un orășel aflat sub stăpânire italiană şi unde locuitorii — în afară de reprezentanţii autorităților — sunt toți sloveni. Cu toate acestea, rușinea orașului este un trio de frați ridiculizați care s-au alăturat fasciștilor. Prin poveşti amoroase și aventuri maritale pline de umor, filmul explorează atât părțile luminoase, cât și pe cele întunecate ale vieții într-o regiune rurală de graniţă în perioada dintre cele două războaie mondiale. Este un adevărat clasic și una dintre cele mai mari realizări în comedie ale cinematografiei slovene.
Povestea din filmul italian „Inimi fără frontiere” („Cuori senza frontiere”, 1950), de Luigi Zampa, este plasată la granița dintre Italia și Iugoslavia, după Al Doilea Război Mondial, când Comisia Aliată trasează linia care împarte un oraș în două. În câteva ore, locuitorii trebuie să aleagă în ce parte să o ia. Apar multe drame, mai ales pentru copiii satului, și izbucnesc conflicte. Filmul este melodramă neorealistă care o are în rolul principal feminin pe celebra actriţă Gina Lollobrigida.
Toate cele trei filme clasice vor fi proiectate în versiuni restaurate.
Selectat la festivalurile de la Cannes şi Toronto, „Corp mic” („Piccolo Corpo”, 2021), de Laura Samani, o are în prim-plan pe Agata, o femeie din Italia anului 1900 al cărei copil s-a născut mort. Agata aude despre un loc din munți unde bebelușii pot fi readuși la viață doar pentru o singură respirație, pentru a fi botezaţi. Ea face o călătorie cu trupul mic al fiicei sale ascuns într-o cutie și îl întâlnește pe Lynx, un băiat solitar care se oferă să o ajute. Împreună pornesc într-o aventură care le va permite amândurora să se apropie de un miracol ce pare imposibil.
În „Poveşti din pădurea de castani” („Stories from the Chestnut Woods”, 2019), debutul regizorului sloven Gregor Božič, suntem în mijlocul pădurilor de castani de la granița dintre Iugoslavia şi Italia. Aici, un tâmplar avar își numără obsesiv banii, în timp ce, de cealaltă parte a râului, ultima culegătoare de castane, Marta, se pregătește să părăsească văile abandonate și să caute o viață nouă și mai bună peste ocean. O pildă ca un vis despre viață și moarte în locuri uitate şi părăsite.
Filmele vor fi subtitrate în română şi engleză.