Acasă Actualitate O singură grevă – mai multe viziuni

O singură grevă – mai multe viziuni

342
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Şcolar: 35% dintre dascălii timişeni în grevă
Sindicalişti: 80% dintre dascăli în grevă

Greva de o zi din învăţământul românesc dă dureri de cap în Timiş. Inspectoratul Şcolar Timiş şi sindicatele dau cifre diametral opuse în privinţa dascălilor care au făcut, joi, grevă generală. Conform Inspectoratului Şcolar Timiş, în urma unei centralizări parţiale a greviştilor, doar aproximativ 35% dintre dascăli nu au participat, joi, la ore. Liderii de sindicat susţin cu totul altceva. Federaţia Educaţiei Naţionale Timiş spune că aproximativ 85% dintre membrii s-au aflat, joi, în grevă generală. Şi Sindicatul „Spiru Haret” susţine că peste 70% dintre membrii de sindicat nu au intrat la ore. Sindicatele acuză inspectoratul de „presiuni fantastice”, iar inspectoratul susţine că sindicaliştii au făcut abuzuri.

Virgil Popescu: „Numărul de grevişti dat de inspectorat trebuie înmulţit cu doi”

Peste 80% dintre dascălii timişeni au semnat pentru grevă, dar la prima acţiune mai amplă de protest, rezultatele au fost un pic sub aşteptări. Aşa spun autorităţile… „Din datele centralizate, la orele prânzului, aproximativ 35% din personalul didactic, auxiliar şi nedidactic din învăţământul preuniversitar din Timiş ne-au anunţat că sunt în grevă. Până acum pot spune că doar în 7 unităţi şcolare din 260 s-a făcut grevă generală. Sunt convinsă că procentul greviştilor va scădea şi va ajunge undeva pe la 30%. Cei ce au făcut grevă nu vor fi plătiţi şi pot spune că sindicatele au făcut diverse abuzuri”, ne-a declarat Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş susţine cu totul altceva. „Peste 70% dintre cei aproximativ 6.500 de membri de sindicat au fost, joi, în grevă generală. Nu ştiu pe ce se bazează cei de la inspectorat. Numărul lor final trebuie să-l înmulţiţi cu doi, pentru a vă da suma reală, iar rezultatul final centralizat la minister cred că va trebui înmulţit cu patru. Ei zic că doar în 7 şcoli a fost grevă generală. Eu am fost în cel puţin 10 până acum, unde nu s-au ţinut ore”.

Marian Uţă: „Inspectoratul a făcut mari presiuni pe directori”

Marian Uţă, liderul FEN Timiş, spune că 85% dintre cei 3.500 de dascăli arondaţi la sindicat au fost în grevă generală, joi. „Pe estul judeţului, din 45 de şcoli unde avem sindicalişti, în 12 a fost grevă generală, iar în celelalte, peste 70% dintre dascăli au fost în grevă. Cred că, la nivelul judeţului, vom avea un procentaj de 85% de grevişti. Nu ştiu ce cifre dă inspectoratul, dar ar trebui să le corectze. Noi avem dovezi clare. Inspectoratul a făcut presiuni mari pe directori, care au făcut presiuni pe dascăli, dar nu le-a mers. Oamenii au fost ameninţaţi că vor fi daţi afară şi că greva este ilegală”, spune Uţă. Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş este fermă – datele sindicaliştilor sunt ireale şi în Timiş nu s-au făcut presiuni pentru ca profesorii să nu participe la grevă. „Cifrele grevei de la sindicate mă miră. Mai ales că este vorba despre neplata profesorilor. În baza situaţiei transmise de directori, noi dăm banii. Avem toate datele pe hârtie. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla. Noi nu am făcut presiuni pe nimeni, am zis doar că niciun profesor nu-şi poate permite să-i spună elevului să stea acasă. În schimb, sindicaliştii au făcut diferite abuzuri”, spune răspicat Mariana Eftimie.

Comentarii

comentarii