Acasă Actualitate O tânără de 27 de ani, tratată de leucemie, la Timişoara, cu...

O tânără de 27 de ani, tratată de leucemie, la Timişoara, cu celule stem primite de la un donator din Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

O tânără de 27 de ani din Timişoara, Daliana Tătar, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică în urmă cu patru ani şi care s-a vindecat complet în urma unei transfuzii de măduvă/celule stem primite de la un donator din Marea Britanie, a transmis mesajul încurajator că există viaţă după transplantul de celule stem.

“În anul 2015 am avut o durere mai uşoară în umărul drept. După investigaţii am aflat că eram suspectă de limfom osos; mi s-a cerut să fac biopsia de la hematologie care a arătat că erau nişte cheaguri tumorale şi de aceea osul nu se mai oxigena. Din această cauză aveam acele dureri foarte mari de mână şi îmi dispăruseră simţurile. Durerile s-au extins în tot corpul şi am ajuns ajuns în Urgenţe la Spitalul Judeţean Timişoara cu tromboză venoasă profundă la piciorul drept, fiind suspectă de leucemie. Aveam 40.000 de leucocite. Am fost trimisă la Clinicile Noi, unde au urmat luni de zile de chimioterapie până am făcut transplantul de celule stem. Cu boala pe care am avut-o, leucemie acută limfoblastică şi cu şanse foarte mari de recidivă nu aveam şanse să trăiesc decât cu un transplant pe care l-am făcut la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’. Pot spune că avem în Timişoara medici extraordinari”, a spus Daliana Tătar miercuri, într-o conferinţă de presă, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara.

Astăzi, tânăra de 27 de ani se simte foarte bine, pentru că a avut şansa să i se găsească donorul compatibil, tocmai în Anglia.

Şansa a fost de partea ei şi pentru că a suportat foarte bine transplantul care i s-a făcut la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, a avut foarte puţine reacţii adverse şi a scăpat şi de calvarul celor două luni de după transplant, în care a trebuit să stea în boxa aseptică, pentru că totul trebuia să fie steril: lenjerie, aer, hrană.

Medicul Valentina Tartan, de la Centrul de Transfuzie Sanguină Timişoara a explicat că cei de aici se ocupă de înscrierea în baza de date a donatorilor de celule stem, care sunt luaţi în evidenţa Registrului donatorilor voluntari de celule hematopoietice, la nivel naţional. La nevoie, chiar la nivel european.

“Înscrierea în baza de date presupune foarte puţin timp din partea celui care se înscrie: se recoltează sânge foarte puţin, ca la analize şi completăm un consimţământ, scurte date medicale. Apoi se face analiza sângelui, se fac markerii genetici să vedem ce markeri genetici are persoana respectivă şi rămâne înscrisă în baza de date, în principiu până la 60 de ani, începând de la 18 ani. Dacă există vreodată o compatibilitate cu o persoană bolnavă de leucemie vom contacta donorul, dacă doreşte să meargă mai departe. Înscrierea în baza de date nu te obligă cu nimic, dar dorim să nu se răzgândească persoana. dacă există compatibilitate, atunci va reveni la noi, luăm sânge, facem analize mai amănunţite să vedem compatibilitatea cu bolnavul. trebuie să existe o compatibilitate de cel puţin 80% cu bolnavul. În cazul doamnei i s-a găsit donatorul doar din Anglia. Este baza de bate care se extinde şi la nivel european. De la donatorul din Anglia ne-a ajuns o punguliţă cu celule stem la ea, care i-a fost administrată printr-o transfuzie, o procedură foarte simplă.

Oamenii nu prea sunt receptivi, dar în Timişoara stăm bine faţă de alte centre din ţară şi înscriem cam o mie de persoane pe an.

Din Timişoara avem un singur donator din cele peste 5.000 de persoane înscrise în 6 ani, care a donat anul trecut în aprilie, la Spitalul de copii. Sunt 18 centre în ţară, dar noi avem şi posibilitatea de a dona aici. Nu se stochează celulele, ci le donează doar în momentul în care există pacientul, iar în 24 de ore celulele trebuie să ajungă de la donator la receptor. A fost singurul compatibil. Au mai fost şi alte persoane din baza dar care nu au dorit să revină pentru faza finală.

Donatorul de celule stem trebuie să ştie despre riscuri că există două proceduri de donare: donare de sânge prin afereză, durează mai mult, în timpul donării separându-se aceste celule. Riscurile nu sunt majore, ci la fel ca la orice donare de sânge, uşoară ameţeală, eventual un mic hematom la locul recoltării, dar donatorul pleacă acasă fără a necesita internarea. Şi mai e procedura mai complicată pentru că s-ar recolta celulele din osul coxal, al bazinului, unde se produc acele celule stem necesare şi l-ar ajuta mai mult pe bolnav, dar pacienţii se tem de anestezia generală la care ar trebui să fie supuşi pentru această manevră. Trebuie să stea în spital 24 de ore”, a explicat dr. Valentina Tartan.

Comentarii

comentarii