Acasă Actualitate O universitate din Timișoara în Top 1000 al celor mai bune din...

O universitate din Timișoara în Top 1000 al celor mai bune din lume, pe 2018

2575
DISTRIBUIȚI

Times Higher World University Rankings a publicat clasamentul anual al celor mai bune universităţi din lume. Ca şi în anii precedenţi, şi pentru anul universitar 2017/2018 pe primul loc se situează Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

În Top 10 al celor mai bune universiotăţi din lume se află trei universităţi din Marea Britanie şişase din SUA, însă britanicii ocupă primele două locuri, prin Oxford şi Cambridge (în urcare două poziţii, faţă de 2017). Prima universitate din afara spaţiunului anglo-american aflată în top este Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia. Prima universitate din Asia este Universitatea din Sigapore (locul 22), iar din Scandinavia primul este Insititutul Karolinska, universitate de medicină fondată în 1810 şi care se află pe locul 38.

În top se află şi cinci universităţi din România, cea mai bine poziţionată fiind Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, aflată în secţiunea locurilor 601-800.

În secţiunea locurilor 801-1000 se află alte patru universităţi din ţara noastră, în ordine Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, şi Universitatea de Vest, din Timişoara.

Top 10, anul 2018:

  1. (1) University of Oxford (G-B);
  2. (4) University of Cambridge (G-B)
  3. (2) California Institute of Technology (USA)
  4. (3) Stanford University (USA)
  5. (5) Massachusetts Institute of Technology (USA)
  6. (6) Harvard University (USA)
  7. (7) Princeton University (USA)
  8. (8) Imperial College London (G-B)
  9. (10) University of Chicago (USA)
  10. (9) ETH Zurich (Sui)

Ediția cu numărul 14, cea mai cuprinzătoare a clasificării THE WUR de până acum, a evaluat peste 1500 de universități din lume. Dintre acestea, doar 1000 de universități din 77 de țări au fost incluse în clasamentul final, reprezentând 5% din cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume. Au fost analizate aproape 62 milioane de citări ale unui număr de 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare din ultimii cinci ani și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

„Indicatorii de performanță indică o evoluție relativ constantă a Universității comparativ cu anul precedent. UVT a înregistrat ușoare modificări la nivelul celor cinci dimensiuni analizate. Suntem pe drumul cel bun. Desigur, ne luptăm cu universități din țări unde finanțarea învățământului este la un nivel ridicat. Dacă am elimina acest dezavantaj, pozițiile universităților noastre ar fi mult mai sus în top. Ceea ce putem face noi pentru a mai acoperi din acest neajuns este să accesăm finanțări europene, pentru infrastructura de cercetare, dar și pentru plata cercetătorilor, UVT fiind un bun exemplu din acest punct de vedere”, spune rectoul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Comentarii

comentarii