Acasă Cultura O zi aniversară! Un eveniment de nota zece, de Ziua Culturii Naţionale...

O zi aniversară! Un eveniment de nota zece, de Ziua Culturii Naţionale 2022, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

De Ziua Culturii Naţionale 2022, Consiliul Județean Timiș și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” propun un eveniment de nota zece!

Vineri, 14.01.2022, ora 11:30, secția Documentar-Periodice, Bastion Theresia, corp A. LecTura de Forță, la O Aniversară. Elevi de clasa a II-a – de la Colegiul Național Bănățean – au citit, în versiune originală, poezia De-asiu avé (De-aș avea) – debutul lui Eminescu, scrisă într-un dialect aromân și publicată în revista „Familia” din 1866.

Poezia a fost însoțită de următoarea notă: „Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trămise nouă ne-a surprins plăcut”.

Sâmbătă, 15.01.2022, ora 15, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”, Bastion Theresia, corp A. Recital intercultural. Reprezentanți ai minorităților din Banat citesc din poeți definitorii ai literaturilor lor.

Cu  această ocazie, se va putea vizita și expoziția care prezintă documente inedite referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu, cât și lucrări realizate în 2019 de către tineri plasticieni din cadrul Liceului de Arte, din Timișoara, care reflectă felul în care aceștia percep poezia lui Eminescu, dincolo de clișeele didactice.

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată, pentru prima dată, în urmă cu un deceniu, la 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

 

Comentarii

comentarii