Acasă Actualitate Oamenii apei s-au reunit la Timișoara. Ilie Vlaicu: “Cifra de afaceri este...

Oamenii apei s-au reunit la Timișoara. Ilie Vlaicu: “Cifra de afaceri este de un miliard de euro!”

DISTRIBUIȚI

Două importante comisii ale Asociației Române a Apei (ARA) se află la Timișoara. Cu acest prilej, dr. Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim și președintele ARA, a atras atenția că România nu are în acest moment un sector mai bun decât sectorul apei.

De aceea, acesta trebuie și va merge înainte cu același succes. Zilele acestea, la Timișoara, se desfășoară întruniri importante ale oamenilor apei din țară, reuniți în Comisia Tehnică “Juridic și Achiziții Publice”, respectiv Comisia Principală Digitalizare, din cadrul Asociației Române a Apei.

Vineri, deschiderea lucrărilor Comisiei Tehnice “Juridic și Achiziții Publice”,  în fapt a discuțiilor pertinente și extrem de aplicate, a fost girată de către Ilie Vlaicu, director ANAP, Dominic Dumitru, șeful comisiei, director juridic, Maria Budeș, și secretarul comisiei, Cristian Ciutrilă, într-o sală arhiplină de colegi sosiți din toată țara.

Ilie Vlaicu a punctat importanța acestor revederi profesionale, direcționate pe domenii clare, urgența coagulării profesioniștilor din companiile de apă, în perspectiva păstrării vocii comune și sonore pe care ARA chiar a ajuns s-o dețină, într-un prezent ce, categoric, este favorabil oamenilor apei. Ironic sau nu, apa a ajuns în sfârșit să existe drept urgență națională și internațională, desi merita acest statut demult.

“Vă salut cu drag și cu o mândrie nedisimulată pentru faptul că, în acest moment, Asociația Română a Apei reprezintă una dintre cele mai puternice asociații profesionale din țară!

Am avut și avem o evoluție normală, serioasă, frumoasă pentru care s-a muncit și se muncește enorm.

Consider că trebuie să ținem cont de culoarele de oportunitate, existente în prezent pe apă, neocupate de alții – care pesemne nu știu întru totul pașii – și să transformăm industria apei într-un real motor de dezvoltare. Nu sunt cuvinte mari, e pură realitate.

Cifra de afaceri în acest domeniu este de un miliard de euro și cu asta am spus totul. România nu are în acest moment un sector mai bun decât sectorul apei. De aceea, el trebuie și va merge înainte!

E nevoie de urgența recalibrării profesionale autohtone, în condițiile în care realitatea este mai mult decât gri, corpul viitorilor specialiști în apă fragil și interesul pentru acest domeniu cheie încă minor”, a spus Ilie Vlaicu.

De asemenea el le-a vorbit juriștilor companiilor de apă, prezenți la Timișoara, și despre proiectul pilot al Aquatim, via PNRR, exact pe teza învățământului dual, proiect care va consfinți un campus universitar și-un punct cheie, exclusiv în jurul apei, în care și-au dat mâinile companiile de apă din Timișoara, Deva și Arad, toate în tonul susținerii aceluiași fir roșu: asociere, unitate, voce unică, forță.

Comisia Tehnică “Juridic și Achiziții Publice” a dezbătut ulterior legea austerității, legislația referitoare la condițiile generale și specifice pentru diverse categorii de contracte de achiziții publice, modificările privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, instrucțiunea privind suspendarea procedurilor de achiziții din cadrul proiectelor finanțate din POIM.

 

Comentarii

comentarii