Acasă Actualitate Oamenii care nu există – prezentați, joi seara, în Piața Unirii, de...

Oamenii care nu există – prezentați, joi seara, în Piața Unirii, de Fundația Timișoara 89

2583
DISTRIBUIȚI

În Piața Unirii din Timișoara, joi 2 iunie, de la ora 19.00,  a avut loc o inedită lansare de carte, unde personajele din volum (care nu există) au fost aduse în fața cetățenilor în carne și oase pentru a-și expune viețile cumplite, personaje care, de fapt, chiar există în număr foarte mare la istorica Fundație Timișoara 89 sau au trecut pe acolo de-a lungul celor 30 de ani de când a fost înființată.

Titlul impresionantului volum Oameni care nu există scris de Petru Ilieșu, directorul fundației, arată faptul că personajele prezentate în carte în mod paradoxal există, dar în același timp nu există, pentru societate și pentru cei din jur și chiar pentru propria lor familie.

Ei nu mai au nicio importanță, sunt niște fantome care trec fără să mai poată fie luate în seamă, tocmai fiindcă sunt fără adăpost și și-au pierdut propria valoare socială și, bineînțeles, personală.

În Confesiunile autorului cu personajele sale, Petru Ilieșu scrie

”Fiecare viață este un experiment unic nu-i așa?

Deși aproape toate aspectele vieții celor care trăiesc pe stradă îmi sunt cunoscute de peste 30 de ani, nu pot să nu mă înfior de fiecare dată când cineva ivit din lumea celor fără adăpost îmi povestește direct prin cea ce a trecut.

Sentimentele sunt amestecate de la compasiune și încercare de a suporta detaliile deteriorărilor fizice, imaginea rănilor deschise, a cicatricilor, a mirosurilor ce amestecă izurile transpirației, haine dospite, fum de țigară, alcool sau drog, la revoltă față de vinovățiile societății și asprimea sorții însăși la fragilitatea propriilor mele limite de a acționa în sprijinul lor.

Fiindcă toți ne confruntăm cu dificultăți și unii cu nesiguranță sau foarte mulți cu nesiguranța zilei de mâine, fiindcă niciodată nu știi ce te așteaptă. Niciodată nu știi ce festă îți joacă tocmai echilibrul tău, cât de mult trupul tău va fi cu tine sau cât de mult mintea ta va fi cu trupul tău.

Pentru că viața este așa cum știm imprevizibilă și poate că tocmai acesta este farmecul ei. Să nu te blazezi scufundându-te într-o rutină care să îți sărbezească interesul și curiozitatea față de lumea din jur și înțelesurile sale ținându-ți spiritul treaz”.

Evenimentul din Piața Unirii a fost organizat de scriitorul Petru Ilieșu, Editura Planetarium, Fundația Timișoara ’89, Galeria Arhipelag, Asociația Culturală Arte Factum.

Oameni care nu există este o carte masivă de 474 de pagini cu eseuri și interviuri; o carte despre îngeri căzuți, emigrație, cerșetorie, adicții, sinucidere, ipocrizie, utopie, confesiuni și stări de criză, panorama străzii și incursiuni într-un sistem social în suferință; o carte care decupează felii de realitate din arhipelagul neșansei.

Performeri: Kocsàrdi Levente, Antonovici Oana Elena, Roxi Orz , Sarolta Vass, Sidorov Cătălin, alături de rezidenți ai comunității Fundatia “Timisoara ’89”. Concept: Petru Iliesu, directed by: Kocsàrdi Levente.

Comentarii

comentarii