Acasă Promo Oamenii care vindecă zâmbete – un proiect Rotary Timișoara, în sprijinul copiilor...

Oamenii care vindecă zâmbete – un proiect Rotary Timișoara, în sprijinul copiilor cu malformații faciale

DISTRIBUIȚI

Tratamentul malformațiilor faciale la copiii cu buză de iepure reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale actualului sistem medical din România, de multe ori, foarte greu de rezolvat. Dacă în Timiș sunt înregistrate lunar zeci de cazuri, la nivel național sunt sute. Din fericire, pentru toți acești micuți pacienți există o salvare: Clinica de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, condusă de prof. univ. dr. Eugen Boia, unde operează cel mai mare specialist din țară în această patologie, dr. Eduard Paraschivescu. Din 2005 până în 2017 el a avut 1.900 de cazuri: 1.000 în India, 500 în Africa și 400 din întreaga Românie.

Simpozionul de Chirurgie a Malformaţiilor Feței

Totuși, se pare că această patologie este tot mai ignorată de sistemul medical românesc, iar familiile unde se nasc micii pacienți au tot mai mult de suferit, riscând să fie marginalizați de comunitate dacă nu sunt vindecați.

De aceea Clubul Rotary Timișoara a hotărât să desfășoare o campanie de informare și sensibilizare a autorităților și societății intitulată „Oamenii care vindecă zâmbete”, în sprijinul micilor pacienți. Aceasta este un preambul al Simpozionului de Chirurgie a Malformaţiilor Feței care va avea loc la Timişoara între 2-4 noiembrie 2017, unde sunt invitați renumiți specialiști în domeniu din întreaga lume. Cu acest prilej, profesorul Gosla Reddy, împreună cu ceilalți medici chirurgi invitați, vor opera gratis până la 10 copii cu malformații faciale. Clubul Rotary Timișoara își propune să-i ajute pe micuții pacienți ce provin din familii cu dificultăți financiare, care vor fi preluați și operați de echipa de specialiști. “O parte a simpozionului este dedicată acestor operații la nivelul malformațiilor feței la copii. Rotary Club Timișoara susține proiectul. Malformațiile feței sunt mult mai frecvente decât credem și sunt rezolvabile în Timișoara. Nu prea știm de ele fiindcă familiile care au posibilități și le rezolvă singure. Din păcate, cele mai multe nu au posibilități. Există sate unde copiii născuți cu malformații ale feței sunt ascunși de ochii lumii, fiindcă sunt considerați blestemați și nu ajung nici să urmeze o școală. Vrem să arătăm că sistemul medical din Timișoara poate rezolva această problemă, iar copiii pot avea o viață normală. Îl avem aici pe medicul specialist dr. Eduard Paraschivescu, care a operat 1.000 de cazuri în India, 500 în Africa și 400 în România. Să te ocupi de asemenea cazuri dificile înseamnă civilizația unei comunități, fiindcă micuții pacienți nu mor, dar nici nu vor avea o viață normală dacă vor rămâne cu acele diformități pe chip și vor fi marginalizați social, într-un mod dramatic. Pentru o reuşită deplină a demersului nostru umanitar (medical și educaţional), vă invităm să va alăturaţi nouă pentru a-i sprijini pe „oamenii (medicii) care vindecă zâmbetele”. Pentru că grija faţă de cei din jurul nostru este în cele din urmă măsură gradului nostru de civilizaţie!”, este mesajul prof. univ. dr. Dan Gaiță, past-president Clubul Rotary Timișoara și preşedintele Asociaţiei Forumul de Prevenţie.

Copiii trebuie îngrijiți exemplar

În clinicile private costurile pentru o asemenea operație sunt foarte mari, iar familiile sărace nu își permit să dea mii de euro. Singura lor șansă este Clinica de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu Timișoara. Prof. dr. Eugen Boia a explicat: „Acești copii se nasc cu un handicap foarte dificil în zona buzei și a feței, iar dincolo de handicapul estetic au handicapul fizic, morfologic, care îi împiedică să mănânce și să înghită normal. Toate acestea trebuie rezolvate, iar sistemul medical din Timișoara le poate rezolva. De mai mulți ani noi vrem să facem un centru de excelență în chirurgia buco-maxilo-facială a copilului. Totuși, toate cazurile care se pot rezolva în acest moment se pot rezolva la Timișoara. Avem toată dotarea și buna intenție la Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara. Trebuie să avem în vedere că astfel copilul nu este un adult în miniatură. El are foarte multe considerente, de aceea comunitatea trebuie să se preocupe cu adevărat de copii, nu numai declarativ. Copilul e altceva decât adultul. Copilul născut prematur e cu totul altceva decât cel născut la termen, din toate punctele de vedere –morfologic și funcțional. Copiii parcurg o viață până la 18 ani și ei trebuie tratați și îngrijiți exemplar”, a spus prof. univ. dr. Boia.

Micuții pacienți pot fi salvați !

De nefericire, copiii cu malformații ale feței sunt de cele mai multe ori izolați. Este una dintre marile probleme cu care se confruntă aceștia. De aceea familiile unde există asemenea cazuri trebuie să afle și să înțeleagă că există o șansă și copiii pot fi ajutați și vindecați pentru a avea o viață normală. „Din păcate nu suntem în stare să identificăm aceste cazuri, nu știm câte sunt, fiindcă sistemul nu are coordonare eficientă. Abordarea acestei patologii se face dezorganizat. Sunt specialități medicale care au de-a face direct cu această patologie. Nu e posibil ca un asemenea caz să fie operat fie de un plasitician, fie de-un maxilist sau orelist, fie de un generalist. Asta se întâmplă pentru că nu avem un centru specializat pe această patologie. În Timișoara această patologie a fost ținută sub control de dr. Emil Urtilă zeci de ani. În alte orașe din țară au mai fost centre specializate, dar nu mai sunt acum. Odată cu retragerea, pensionarea sau decesul medicilor care activau acolo și aceste centre specializate s-au închis. Singurul care a rămas și funcționează cu mare succes este aici la Timișoara, la Spitalul de Copii”, spune dr. Paraschivescu.

Ce e de făcut?

Pentru o reușită exemplară este nevoie de o organizare foarte bună și de identificarea cazurilor, dacă se poate, încă din perioada fetală. Sunt foarte multe mame care nu știu că au o sarcină unde fătul are asemenea probleme de malformații maxilofaciale. Femeia însărcinată trebuie să știe că poate merge la ecografie 3D sau 4D. Acolo se poate vedea cu exactitate starea fătului. Probabil  amniocenteza este un lux pentru foarte multe mame. Probabil nu este accesibilă în multe zone, fiindcă aceasta costă și nu este ușor de ajuns la un spital unde se poate face o asemenea explorare, mai ales dacă gravidele locuiesc la sat. „Prima dată trebuie să identificăm cazurile. De asemenea trebuie să informăm populația despre ce putem face pentru acești pacienți. Când se întâmplă ca o mamă să nască un copil cu malformații faciale (buză de iepure etc.), prima dată neonatologul trebuie să îi explice mamei ce trebuie să facă și că e o problemă care se poate rezolva. Mama trebuie să se adreseze apoi chirurgului pediatric sau chirurgului maxilo-facial. Așa-numita buză de iepure nu se poate opera mai devreme de 3 luni, copilul trebuie să aibă minim 5,6 kg, iar hemoglobina 10. E regula internațională.  Dacă micuțul este sănătos îl punem pe masă și îi închidem buza și nasul, iar la 9 luni îi închidem cerul gurii. Tot ce urmează se adresează micilor corecții estetice, funcționale. Clubul Rotary Timișoara a fost deschis la acest proiect, în frunte cu prof. Boia și prof. Gaiță, iar acest fapt este foarte bine”, a conchis dr. Paraschivescu. Gheorghe MIRON

 

 

Comentarii

comentarii