Acasă Actualitate OAR Timiș, amendat pentru plăcile de beton turnate pe strada Enric Baader...

OAR Timiș, amendat pentru plăcile de beton turnate pe strada Enric Baader în cadrul Bienalei timișorene de arhitectură – Beta 2022

DISTRIBUIȚI

Începând din 23 septembrie, timp de o lună, s-a desfășurat Bienala timișoreană de arhitectură – Beta 2022. Cum tematica aleasă pentru această ediție a fost „Orașul, bun comun”, în mai multe zone ale municipiului au fost realizate lucrări mai neobișnuite. Pentru unele dintre acestea, se pare, Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala Timiș, organizatorul bienalei, a fost și amendat.

Ar fi vorba despre plăcile de beton turnate fără autorizație de construire pe strada Enric Baader, pe spațiul verde. O timișoreancă a sesizat la începutul lunii octombrie Garda de Mediu, iar acum a primit răspuns. Se pare că două dintre aceste plăci de beton erau amplasate chiar într-un ansamblu protejat, ceea ce înseamnă că era nevoie și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Cum acesta lipsea, polițiștii locali au înaintat arhitectului-șef procesul verbal în vederea sancționării, legea încălcată prevăzând o amendă între 5.000 și 10.000 de lei în acest caz. În cazul celorlalte plăci, OAR Timiș a fost somat să le desființeze și să aducă terenul la starea inițială.

Iată răspunsul primit de femeie de la Garda de Mediu:

„Urmare a sesizării dumneavoastră înregistrată la Garda Națională de Mediu (…), transmisă Primăriei Municipiului Timișoara (…) și redirecționată către Direcţia Generală a Poliţiei Locale Timişoara, (…)  cu privire la realizarea şi amplasarea unor obiecte pe str. Enric Baader din Timisoara, cu ocazia organizării Bienalei Timişorene de Arhitectură, vă comunicăm următoarele:

Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, în calitate de organizator, a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice pentru desfăşurarea evenimentului, precum şi aviz favorabil din partea Direcţiei Infrastructură Verde, cu respectarea legislaţiei privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că pe domeniul public de pe str. Enric Baader din Timişoara, au fost turnate mai multe plăci de beton în care au fost montate diferite structuri metalice, două dintre aceste construcţii fiind amplasate în zona de protecţie a Ansamblului urban «Cămine muncitoreşti interbelice», pentru care organizatorul evenimentului nu a obţinut avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş şi nici autorizaţie de construire.

Având în vedere cele constatate, a fost încheiat un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor pentru încălcarea de către Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Teritorială Timiş, a prevederilor art.55, alin.(1), lit.a) din Legea nr.422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, care a fost înaintat Arhitectului-Şef al Municipiului Timişoara în vederea aplicării sancţiunii, conform prevederilor art.8, lit.e) din Legea Poliţiei Locale nr.155/2010.

De asemenea, a fost aplicată o somaţie Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, pentru desființarea celelorlalte plăci de beton, situate în afara zonei istorice protejate de pe str. Enric Baader. Cu ocazia verificărilor efectuate la fața locului în data de 01.11.2022, s-a constatat ca toate amenjările din zonă au fost desființate. Totodată, organizatorul evenimentului a fost somat să ia măsuri de aducere a terenului la starea inițială, având un contract cu o societate specializată în acest sens.

În cazul neconformării în termenul stabilit prin somația mai sus amintită, se vor aplica măsuri de sancționare contravențională”.

Vă amintim că de lipsa autorizației de construire vorbea, tot la începutul lui octombrie, și viceprimarul Cosmin Tabără. „În cadrul oricărui eveniment avizat, Comisia de Avizare a Adunărilor Publice solicită, atunci când este cazul, și acorduri sau avize de la alte structuri, tocmai pentru a se merge strict pe respectarea legii. Am primit o sesizare că unul dintre aceste avize primite pentru Beta – Bienala de Arhitectură nu a fost respectat: s-au turnat plăci de beton în zone verzi, fără documentații, fără avize. Am solicitat Poliției Locale să verifice dacă legea este respectată sau nu în aceste situații”, spunea Tabără atunci.

Comentarii

comentarii