Acasă Actualitate Oastea Domnului – un secol! ÎPS Ioan: ”Binecuvântat să fie Dumnezeu că...

Oastea Domnului – un secol! ÎPS Ioan: ”Binecuvântat să fie Dumnezeu că ați trecut de 100 de ani!”

DISTRIBUIȚI

Asociația Creștin-Ortodoxă „Oastea Domnului” își sărbătorește centenarul. Înființată de către preotul Iosif Trifa, în anul 1923, cu binecuvântarea mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, această asociație a fost interzisă de regimul comunist ateu în anul 1948.

Pentru a marca acest moment important din viața asociației, membrii ei s-au adunat în mai multe orașe mari ale țării și au înălțat rugăciuni și cântări de laudă lui Dumnezeu, Cel care i-a chemat și i-a păzit în această lucrare sfântă.

La Timișoara, asociația locală a organizat mai multe manifestări cultural-duhovnicești, atât la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Iosefin, cât și în alte lăcașuri de cult ale orașului.

La această sărbătoare a ostașilor timișoreni, organizată sâmbătă, 4 noiembrie, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, însoțit de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, de preoții parohiei Iosefin și de preoți invitați de asociația „Oastea Domnului”. Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe ostași pentru cei o sută de ani de misiunea sub aripa Bisericii și i-a îndemnat să continue această slujire a lui Hristos, pentru că „Oastea Domnului” este „fiica Bisericii”.

„Binecuvântat să fie Dumnezeu, că ați trecut o punte de 100 de ani, și chiar dacă aceasta și-a avut fragilitatea ei în anumite momente, Hristos Domnul v-a purtat de grijă în tot acest timp, pentru a fi alături de voi prin Iordanul suferinței”, a spus Părintele Mitropolit.

Programul adunării a cuprins cuvinte de folos, rugăciuni, poezii și cântări creștine intonate de mulțimea fraților și surorilor, mulți dintre aceștia venind din alte eparhii ale Patriarhiei Române. Această adunare s-a remarcat, îndeosebi, prin participarea unui număr mare de credincioși tineri, ceea ce denotă autenticitatea trăirii creștine a acestei comunități, care crede cu tărie în valorile perene ale Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos .

Un rol important în întărirea acestei mișcări de reînnoire duhovnicească din Banat, l-a avut vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, care atât înainte, cât și după 1989, a sprijinit activitatea și misiunea asociației în cadrul Bisericii. De asemenea, la îndemnul său a fost adăugat suplimentul „Stânca Vieții” la revista eparhială „Învierea”. În acest sens a fost vizualizat un interviu realizat cu mitropolitul Nicolae despre istoria mișcării „Oastei Domnului”, precum și despre jertfa credincioșilor care L-au mărturisit pe Hristos în timpul prigoanei comuniste.

„Oastea Domnului” este o mișcare religioasă creștină ortodoxă din România. A luat ființă în anul 1923 prin implicarea activă a preotului Iosif Trifa. De asemenea, un rol mare în creșterea mișcării l-a avut și poetul Traian Dorz, un colaborator apropiat al părintelui Iosif Trifa, și care a cunoscut suferința în temnițele comuniste, fiind închis pentru credința ortodoxă mai mult de 16 ani, dar și Ioan Marini, învățător, care a devenit cunoscut pentru poeziile sale duhovnicești, pe care le-a trimis spre tipar la publicațiile părintelui Iosif Trifa.

Activitatea „Oastei Domnului” se desfășoară în cadrul adunărilor locale, zonale și naționale, unde membrii participă la rugăciuni, cântări și citiri din Biblie. Valorile promovate de Oastea Domnului sunt cele ale Ortodoxiei, dar și ale unei vieți creștine mai intense și mai curate, prin lupta împotriva patimilor ce-l înstrăinează pe om de Dumnezeu. Părintele Iosif Trifa afirma că: Oastea Domnului este „aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”. Vocația misionară a acesteia se concretizează prin răspândirea literaturii duhovnicești, cum ar fi revista „Oastea Domnului”.

În ceea ce privește acțiunile pe care le desfășoară, „Oastea Domnului” organizează adunări anuale, tabere de tineret, concursuri de creație literară și alte evenimente cu caracter religios și educativ.

Din data de 28 septembrie 1990, Mișcarea Oastea Domnului a fost recunoscută ca asociație religioasă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Conducerea „Oastei Domnului” este asigurată de un Consiliu Director Național, ales de membrii mișcării.

 

Comentarii

comentarii