Acasă Actualitate Obligaţi să cerşească şi să fure pe meleaguri străine

Obligaţi să cerşească şi să fure pe meleaguri străine

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T., au stabilit că în perioada 2005-2011, o reţea de criminalitate organizată a recrutat, direct sau prin intermediari, cetăţeni români, cărora le-a promis locuri de muncă în Italia ca muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor, distribuire de materiale promoţionale, îngrijire persoane în vârstă. Persoanele recrutate erau transportate în Italia cu autoturisme şi microbuze proprietate personală, unde erau cazate în condiţii improprii, de obicei în podurile, pivniţele sau garajele imobilelor în care locuiesc membrii grupului infracţional şi obligate să cerşească în folosul lor.

După cazare, persoanelor recrutate li se reţineau documentele de identitate sub diverse pretexte şi erau transportate în zona supermarket-urilor, bisericilor sau zonelor de agrement, unde erau îmbrăcaţi într-o pânză de culoare albă, pe faţă le era aplicată o cremă de culoare albă şi executau pantomimă. Victimele cerşeau zilnic, fiind supravegheate permanent de membrii grupării, care colectau banii obţinuţi din practicarea cerşetoriei.

Dacă aceştia solicitau să li se dea o parte din banii obţinuţi sau încercau să fugă, erau agresaţi fizic sau ameninţaţi cu represalii asupra lor sau asupra familiilor lor rămase în România. Pe lângă activitatea de cerşetorie, persoanele racolate erau obligate să comită furturi din magazine sau li se întocmeau documente de rezidenţă, contracte de muncă fictive, cu ajutorul cărora obţineau carduri de credit de la diverse instituţii bancare italiene.

Folosindu-se de aceste carduri de credit, membrii grupării cumpărau diverse bunuri, în special electronice şi electrocasnice, pe care ulterior le valorificau, fără a mai acoperi limita de credit. Sumele de bani obţinute din activităţile infracţionale au fost investite de membrii grupului infracţional în construcţia unor imobile în municipiul Timişoara şi autoturisme de lux.

Până în prezent, au fost identificate aproximativ 45 de persoane recrutate de membrii grupării, care au fost exploatate de aceştia. Marţi, 24 aprilie, un membru al grupării s-a ales cu o interdicţie de 30 de zile, timp în care nu are voie să părăsească ţara.

Alte cinci persoane au fost reţinute, urmând să fie prezentate Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă, de către procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara.

În sarcina suspecţilor a fost reţinută săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, dispunându-se măsuri asiguratorii pe bunurile provenite ilicit. Aceştia riscă până la 15 ani închisoare, iar victimele traficului de persoane urmează să primească daune morale.

Comentarii

comentarii