Acasă Actualitate Obligaţi să plătească o taxă pentru gunoiul menajer, pe care nimeni nu...

Obligaţi să plătească o taxă pentru gunoiul menajer, pe care nimeni nu îl ridică

DISTRIBUIȚI

Locuitorii din comuna arădeană Vărădia de Mureş reclamă că Primăria îi obligă să plătească o taxă lunară pentru ridicarea gunoiului menajer, însă nimeni nu mai ridică deşeurile de aproximativ un an, astfel că oamenii sunt nevoiţi să le dea foc sau să le ducă la containerele din alte localităţi, în timp ce unii le aruncă pe câmp, pe marginea drumului sau în albia râului Mureş, mai multe zone fiind poluate.

Zeci de locuitori ai comunei arădene Vărădia de Mureş care s-au prezentat, în ultimele două săptămâni, la casieria Primăriei pentru plata taxelor şi impozitelor locale nu şi-au putut achita aceste obligaţii pentru că funcţionarii au refuzat să încaseze sumele datorate fără plata taxei pentru ridicarea gunoiului menajer, pe care localnicii spun că nu vor să o plătească pentru că nimeni nu mai ridică deşeurile de un an.

Oamenii s-au plâns primăriei, care le-a transmis însă că taxa de 2 lei pe lună de persoană este obligatorie, chiar dacă nicio firmă şi nici administraţia locală nu ridică gunoiul de la populaţie.

Consilierul local Viorel Rus, la care au ajuns o parte dintre sesizări, a declarat, marţi, pentru News.ro, că ”Primăria încasează banii ilegal pentru gunoi, deoarece de la începutul anului 2017 populaţia nu mai beneficiază de acest serviciu”.

”Zilnic sunt contactat de oameni care îmi cer explicaţii pentru faptul că la plata impozitelor Primăria îi obligă să plătească şi gunoiul care nu s-a mai ridicat de un an. Consider că încasarea taxei este un abuz şi am cerut explicaţii primarului, însă pe care nu le-am primit deşi termenul legal a expirat”, a declarat consilierul local.

Viorel Rus spune că a existat un contract care a fost respins de Consiliul Local în 28 martie 2017.

”Acel contract a fost respins pentru că noi doream ca firma să ridice şi gunoiul menajer, însă nu ridica decât PET-urile, pe care le recicla”, a spus consilierul.

Din cauză că nu au unde arunca gunoaiele, cei mai mulţi localnici le dau foc în grădini sau la stradă, însă mulţi abandonează sacii pe câmp, pe marginea drumului sau în albia râului Mureş, astfel că au apărut mai multe zone poluate.

”Ne-am umplut de gunoiae în comună, în ultimul an. Puţini sunt cei care duc gunoiul în saci la containere din alte localităţi, pentru că oricum nici asta nu este corect faţă de acele administraţii locale care au contracte cu firme să le ridice gunoiul”, a spus consilierul.

Primarul comunei, Crina Melania Miculiţ, a declarat pentru News.ro că a existat un contract cu o firmă care a cerut însă o sumă ce ar fi ridicat taxa pentru populaţie la 10 lei de persoană pe lună, adică de cinci ori mai mult decât în prezent.

”Ar fi fost o sumă prea mare pentru locuitorii satelor noastre, mai mare decât în municipiul Arad, astfel că am renunţat. Problema este că nu doreşte nicio firmă să vină la noi să ridice gunoaiele fără o taxă pe măsură, pentru că distanţa până la Arad, unde este deponeul ecologic, este de peste 80 de kilometri, ceea ce ridică mult consturile de operare. În plus, cele şase sate care formează comuna Vărădia de Mureş sunt răsfirate, unul este la 10 kilometri de centrul comunei, iar multe dintre case sunt şi ele la distanţe mari una de alta, pe dealuri, în văi, ceea ce face ca accesul utilajelor să fie greu”, a declarat primarul.

Întrebată de ce mai percepe taxa în condiţiile în care nu poate fi asigurat serviciul, Crina Melania Miculiţ a declarat că pentru ridicarea deşeurilor există deja o datorie a populaţiei de 46.000 de lei din anii anteriori, iar Curtea de Conturi a cerut recuperarea sumei.

Cele şase sate care formează comuna au în total aproximativ 1.500 de locuitori, iar 1.250 trebuie să plătească taxa de gunoi, ceea ce înseamnă că Primăria ar trebui să încaseze anual în jur de 30.000 de lei.

Comentarii

comentarii