Acasă Eveniment Oţelu Roşu – trei clase peste Timişoara, în domeniul gunoaielor

Oţelu Roşu – trei clase peste Timişoara, în domeniul gunoaielor

DISTRIBUIȚI

Ambiţii şi năzuinţe europene într-un micuţ oraş din Caraş-Severin…
A reuşit să rezolve problema gunoiului menajer a localităţii lui şi a încă 17 oraşe şi comune din împrejurimi. Este vorba despre primarul oraşului Oţelu Roşu din judeţul Caraş-Severin. Edilul se felicită acum pentru că a fost foarte inspirat în urmă cu câţiva ani. Atunci a reuşit să obţină toate autorizaţiile de mediu pentru noua groapă de gunoi din afara oraşului. Nu bănuia, însă, ce succes va avea. Micuţul oraş din Caraş-Severin a  reuşit să rezolve întreaga problemă a gunoaielor menajere, pe mulţi ani de acum încolo. Nu doar pentru ei… În acest timp, Timişoara nu are o groapa de gunoi de mai bine de un an. Asta pentru că, măcar în teorie, vechiul amplasament de la Parţa este închis, conform normelor Uniunii Europene.

Şi-au renovat oraşul pe banii altora…

Primarul din Oţelu Roşu, Iancu Simion-Simi, poate acum să se bată cu pumnul în piept. A reuşit ce puţine mari oraşe încă visează. “Din  2013, groapa de gunoi din localitatea noastră va fi închisă, chiar dacă până la acea dată ea nu va fi umplută la capacitate maximă. Acest lucru nu ne afectează deloc. Noi am găsit deja soluţia. Până când vechea groapă de gunoi va fi închisă, vom construi alta nouă, care va avea şi staţie de sortare a gunoiului selectiv, aşa cum prevăd normele Uniunii Europene. Avem deja toate autorizaţiile. Aşa că noi putem prelua în continuare gunoiul celor care vor să îl depoziteze aici. Veniturile obţinute din depozitarea gunoiului vin direct către primăria noastră. Cu aceşti bani putem face destule lucruri utile pentru oţelari”, spune Iancu Simion- Simi. Din banii proveniţi din depozitarea gunoaielor de către alte localităţi, în ultimii ani, la Oţelu Roşu s-au asfaltat mai multe străzi, s-a renovat şcoala şi grădiniţa, dar şi bisericile din localitate.

Ambiţii, la marginea lumii…
„Investiţii nu se vor opri aici, recent am inaugurat şi o sală de sport modernă, unde se pot practica mai multe sporturi: fotbal, handbal, volei sau baschet. Aici ne propunem să organizăm competiţii sportive pe judeţ, în primă fază. Pentru asta mai trebuie să renovăm un internat, pentru că doar în acest fel putem asigura cazarea participanţilor”, spune edilul de Oţelu Roşu. Actualul depozit urban de deşeuri este amplasat la 3 kilometri de Oţelu Roşu, pe locul fostei haldine de steril a combinatului siderurgic din localitate. Aşa că acesta nu prezintă niciun pericol, fiind stratificat la bază cu steril. Ba, mai mult, în zona gropii de gunoi nu există instalaţie de alimentare cu apă sau canalizare. Noua groapă de gunoi, pentru care au fost primite toate autorizaţiile şi care va avea şi o staţie de sortare a gunoiului selectiv va fi amplasată tot la câţiva kilometri de localitate şi nu va pune în pericol sănătatea şi confortul oamenilor.

Comentarii

comentarii